Doodskisten

De kisten zijn nog zo goed bewaard gebleven dat de verf nog duidelijk te zien is

Ministry of Tourism and Antiquitties.

Egyptische doodskisten uit 500 v.Chr. ontdekt

In Egypte bij Sakkara zijn 13 ongeopende houten grafkisten uit de tijd van de 27ste dynastie gevonden. Dat meldt het Egyptisch Ministerie van Toerisme en Oudheid.

Het is nog onduidelijk wie in de kisten begraven liggen, maar wel is duidelijk dat de kisten ongeveer 2.500 jaar oud zijn. Ze werden gevonden in een schachtgraf, 11 meter onder de grond en zijn nog in een zeer goede staat bewaard gebleven, waardoor de beschilderingen nog duidelijk zijn. Blauwe, gouden, zwarte, witte en rode verf zijn nog duidelijk op de versieringen van de kist te zien. Verder is bijzonder dat deze kisten nog niet geopend zijn, zoals duizenden anderen van de kisten gevonden bij Sakkara dat wel zijn. Deze vondst is de grootste sinds de ontdekking van 30 grafkisten in Luxor in 2019.

Sakkara

Sakkara was de necropolis van de oude hoofdstad Memphis. Deze stad was gedurende het Oude Rijk (2639-2216 v.Chr.) het administratief centrum van Egypte, maar bleef ook lang daarna nog een belangrijke plek. 17 pharao’s bouwden hier hun piramides, waaronder Djoser (2720-2700 v.Chr.) de eerste koning van de Derde dynastie. Zijn trappenpiramide is de oudste ter wereld. Sakkara is in de loop der millennia uitgegroeid tot een gigantisch gravencomplex.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


Perzische overheersing

3.000 jaar lang begroeven de Egyptenaren in Sakkara hun doden. De recent gevonden kisten zijn begraven gedurende een onstuimige tijd in de Egyptische geschiedenis. In 525 v.Chr. werd het koninkrijk veroverd door de Perzische koning Cambyses II (529-522 v.Chr) en ingelijfd bij het Perzische rijk. De Perzische heersers worden gezien als de 27ste dynastie van Egypte. Zij bestuurden het koninkrijk door middel van een lokale heersers die satrapen genoemd werden. In 404 v.Chr. kwam de Perzische overheersing aan zijn einde na een succesvolle opstand van de lokale bevolking. Hierna zou het koninkrijk weer geleid worden door Egyptische farao’s.

Verder onderzoek

De archeologen gaan nu onderzoeken wie er precies begraven liggen in de kisten. Ze hopen zo meer te weten te komen over het leven van de Egyptenaren die geen onderdeel uitmaakten van de elite. “Het is een onbeschrijfelijk gevoel als je getuige bent van een nieuwe archeologische ontdekking. Blijf ons volgen, want binnenkort zullen we nieuwe ontdekkingen bekend maken” laat minister van toerisme en oudheid Khaled El-Enany via twitter weten.

Meer sarcofagen

Nauwelijks een week na de bekendmaking van de eerste vondst, maakten de Egyptenaren bekend dat er nog eens veertien sarcofagen zijn gevonden. 

Bronnen: Ministerie van Toerisme en Oudheid, LiveScience.

Meer lezen