Unieke opgraving: archeologen stuiten op 15e eeuwse toren in Gorinchem

In het Zuid-Hollandse Gorinchem is de bouw van hotel Buiten de Waterpoort stilgelegd, nadat de bouwvakkers op de resten van een 15e eeuwse toren stuitten. Een uitzonderlijke vondst, de resten zijn  in betere staat dan onderzoekers hadden verwacht.

Een uitzonderlijke opgraving

Het komt zelden voor dat er nog volledige stukken muur worden opgegraven van bouwwerken uit deze tijd, maar de archeologen werden in Gorinchem aangenaam verrast. Een stuk muur en een muurtoren van de buitenmuur van een kasteel werden gevonden. Daarnaast werd er tijdens eerder onderzoek al  een hoop over de toren duidelijk. Toch verwachtten archeologen niet dat ze hier een toren zouden aantreffen.

De Blauwe Toren van Karel de Stoute

Vlak na de vondst werd besloten om de verdere bouw van het hotel tijdelijk te staken. Eerst moet de omvang van de vondst worden vastgesteld, daarna moet nog gekeken worden hoe veel het eventuele extra onderzoek gaat kosten. Het zou namelijk gaan om de Blauwe Toren: een mythisch bouwwerk van Karel de Stoute. Een erg bijzonder kasteel, gezien het op geen manier lijkt op destijdse andere.

Een mogelijk vervolgonderzoek

Momenteel is het onderzoek nog volop aan de gang, waardoor nog niet bekend is hoe lang het onderzoek gaat duren. Naar aanleiding van de uitkomsten in dit onderzoek, worden er verdere keuzes gemaakt. 

Bronnen:

ad.nl Vondst

Afbeeldingen:

nl.wikipedia.org Gorinchem

Meer lezen

Landen