In Brugge is een unieke munt van keizer Karel V gevonden.

Unieke munt van Karel V gevonden

In Brugge is een unieke munt van keizer Karel V gevonden.Archeologen hebben een unieke munt met de afbeelding van Karel V (1500 - 1558) ontdekt. De keizer van het Heilige Roomse Rijk wordt afgebeeld zonder baard, wat erop duidt dat het een afbeelding van een jonge Karel is. De munt staat opmerkelijk genoeg niet in naslagwerken vermeld. Waarschijnlijk gaat het dus om een beperkte oplage of een verworpen ontwerp van de munt.

Het betreft een loden munt met zichtbare resten van een oorspronkelijke zilverlaag. De munt, die in 2006 in een laatmiddeleeuwse beerput van baksteen werd gevonden, heeft een diameter van 28 millimeter en weegt 3,98 gram. Het voorwerp is gedateerd op 1516.

Op de voorzijde van de munt staat Karel V met hoed en zonder baard afgebeeld. Ook draagt hij een halsketting van de Orde van het Gulden vlies. Dit was een exclusieve ridderorde die zijn oorsprong in Brugge kent, op 10 januari 1430. Filips de Goede was de oprichter en het hoofd van de Orde, een functie die later bekleed werd door Karel V.

Spelfout

Karel V werd doorgaans afgebeeld met baard en de keizerskroon. Beide ontbreken echter, wat aanduidt dat de munt zeer waarschijnlijk voor Karels troonbestijging in 1519 is gemaakt. Niet minder opmerkelijk is een spelfout op de munt. Het motto van Karel V, ‘Plus Oultre’ (Latijn voor ‘steeds verder’), staat op de munt geschreven als ‘Plus Outer’, (Latijn voor ‘verder niets’).

Lees bij onze collega's van IsGeschiedenis.nl een uitgebreid artikel over keizer Karel V.

Bron: Standaard.be

Meer lezen

Tijdvakken

Landen