Geen foto

Unieke Mayaanse Zonnetempel ontdekt

Maya masker in het National Museum of Anthropology in Mexico City. Diep in de jungle van Guatamala hebben archeologen de Mayaanse Tempel van de Nachtzon ontdekt. Het heiligdom werd ruim 1600 jaar geleden gebouwd ter ere van de Zonnegod van de Maya’s. De tempel is versierd met een aantal gigantische maskers die de Zonnegod onder meer afbeelden als een haai en een jaguar.

In tegenstelling tot de relatief gecentraliseerde rijken van de Azteken en de Inca’s bestond de Maya-beschaving slechts uit een aantal losse koninkrijken. El Zotz, in het hedendaagse Guatamala, was een van de kleinere stadsstaten, maar schijnbaar hadden zij 1.600 jaar geleden toch grote ambities. In die periode bouwden zij namelijk de Tempel van de Nachtzon, die onder meer versierd werd met een aantal 1,5 meter hoge gezichtsmaskers.

“In de Maya cultuur stond de zon in sterk verband met het koningschap”, aldus archeoloog Stephen Houston. Wetenschappers vermoeden dan ook dat de Zonnetempel gebouwd werd ter ere van de oprichting van een nieuwe dynastie in El Zotz. Daarnaast stond het indrukwekkende bouwwerk ook symbool voor de macht van het kleine rijk. De top van de tempel, die helemaal rood geschilderd was, moet namelijk tot op wel 25 kilometer afstand te zien zijn geweest.

Met name de maskers die de tempel versierden zijn volgens de wetenschappers van bijzondere waarde. De kunstwerken toonden de verschillende gedaantes die de Zonnegod gedurende de dag doorliep. Het eerste masker lijkt op een haai, vermoedelijk een verwijzing naar de opkomende zon boven de Caribische Zee. De middagzon wordt vervolgens afgebeeld als een oud wezen dat bloed drinkt, terwijl de avondzon veel wegheeft van de jaguars, die wakker worden als de schemering zijn intrede doet.

De unieke Tempel van de Nachtzon werd gevonden in de omgeving van de al eerder ontdekte 13 meter hoge Diablo Piramide. Dit veel oudere bouwwerk stamt uit de 5e eeuw voor Christus en bevatte onder meer een koninklijk paleis en een graftombe. Wetenschappers hopen in de toekomst dan ook nog meer bijzondere vondsten te doen in de regio.

Voor beelden van de unieke Mayaanse tempel, zie het bronbericht van National Geographic.

Bron: National Geographic

Meer lezen
Landen
Thema's