Voorbeeld scheepskanon

Unieke kanonnen van de Spaanse Armada ontdekt

Voorbeeld scheepskanonVoor de kust van Streedagh in Noordwest-Ierland zijn een aantal bijzondere kanonnen ontdekt. De kanonnen waren afkomstig van het handelsschip La Juliana, dat onderdeel uitmaakte van de Spaanse Armada. Ze  werden zichtbaar vanwege de hevige winterstormen de afgelopen twee jaar.

Van handelsschip tot oorlogsschip

La Juliana was in 1570 gebouwd en was oorspronkelijk een handelsschip dat tussen Spanje en Italië voer, totdat koning Phillips II het schip sommeerde onderdeel uit te maken van de Spaanse Armada. Het schip woog 860 ton, bevatte 325 soldaten en droeg 32 kanonnen bij zich. Het schip zonk waarschijnlijk door de storm waarin het schip terechtkwam.

De ‘onoverwinnelijke’ vloot

De Spaanse Armada was een enorme vloot van 130 oorlogsschepen met 30.000 man in dienst. De vloot was door koning Phillips II samengesteld om koningin Elizabeth I van de troon te stoten en  werd zelfs de ‘armada invencible’ genoemd, wat de onoverwinnelijke vloot betekende. Helaas voor de Spanjaarden bleek het geen onoverwinnelijke vloot te zijn: al tijdens haar eerste reis verloor het de helft van haar schepen.

Bijzondere kanonnen

Van de ontdekte kanonnen werden er twee boven water gehaald. Ze dateerden uit 1588 en bleken in een uitzonderlijk goede staat te verkeren. Een van de twee kanonnen bleek zelfs een afbeelding van de patroonheilige Sint Matrona te bevatten. Deze heilige werd vooral in de omgeving van Catalonië vereerd. Het boven water halen van de andere artefacten en kanonnen duurt waarschijnlijk nog weken.

Hearther Humphreys -  de minister van Kunst, Erfgoed en Gaeltacht – spreekt van een zeer bijzondere ontdekking. Hij zei, ‘we hebben een fascinerend en zeer belangrijk artefact van meer dan 425 jaar oud ontdekt, dit materiaal is zowel historisch als archeologisch gezien van enorme waarde.’ 

Bronnen

Afbeelding

Meer lezen