Geen foto

Unieke halsketting Maya heerser gevonden in Guatemala

Tijdens opgravingen stuitte archeologen op een prachtige Maya halsketting.Tijdens opgravingen op de Guatemalaanse archeologische site Tak’alik Ab’aj in de stad El Asintal is een unieke halsketting van jade gevonden. De vondst werd gedaan in ‘Structure 6’, één van de ceremoniële gebouwen op de site, door een team van het National Archaeological Park Tak’alik Ab’aj.

De halsketting bestaat uit meer dan zeventig kralen van jade en werd waarschijnlijk gebruikt als offer. Elk van de kralen zijn van verschillende vorm en verkeren in uitstekende staat. De archeologen geloven dat de ketting ca. tussen 190 voor Christus en 10 na Christus daar geplaatst moet zijn.

Het is tot nu toe het oudste Maya offerartefact dat in de regio is gevonden. Ook beweren archeologen dat dit offer de rituele voorloper is van de vele andere offerartefacten die door de jaren heen gevonden zijn. De ketting zou bovendien toebehoren aan één van de invloedrijkste heersers van Tak’alik Ab’aj.

De oudheid van de ketting is tot stand gekomen door de datering van een pot. Deze pot werd in dezelfde nauwe ruimte gevonden als de ketting. Bovendien is het één van de oudste vondsten van dusdanige pracht. Het offeren van de ketting zou mogelijk zijn gebeurd tijdens van een begrafenisritueel, eventueel die van een (overleden) kind, wat echter zou betekenen dat de ketting misschien nog ouder is dan 190 voor Christus.

De site Tak’alik Ab’aj staat bekend om de monumenten die nog boven het grondoppervlak uitsteken. In de taal van de K’iche (een taal uit de familie der Mayatalen) betekent het dan ook ‘Staande Steen’. Het was een enorm cultureel centrum dat ruim 1.700 jaar lang (800 voor Christus tot 900 na Christus) heeft bestaan. Het centrum werd aanvankelijk bewoond door de Olmeken en had later een belangrijke rol in de opkomst van de Mayacultuur.

Er zal nader onderzoek worden gedaan naar de ketting en eventuele overige sporen in de loop van 2012. Bekijk hier foto’s van de ketting en van de opgraving.

Bron: The Guatemala Times

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's