Nabij Tenochtitlan is een uniek graf gevonden met ruim duizend beenderen.

Uniek vijfhonderd jaar oud graf ontdekt in Mexico

Nabij Tenochtitlan is een uniek graf gevonden met ruim duizend beenderen. In Mexico is een opmerkelijke vondst gedaan: archeologen vonden vijf meter onder de grond een graf met een intact skelet omgeven door ruim duizend botten van kinderen, tieners en volwassen. Naast deze overblijfselen vonden ze bovendien de stam van een vermoedelijk heilige boom.

Archeologen van het Nationale Instituut voor Geschiedenis en Antropologie in Mexico-Stad deden de vondst nabij de Templo Mayor, de belangrijkste tempelpiramide van de Azteekse hoofdstad Tenochtitlan. De ruïnes van deze piramide, die grotendeels werd verwoest toen Hernán Cortés Mexico veroverde, zijn tegenwoordig te bezichtigen in Mexico-Stad.

Volgens archeoloog Raúl Barrera Rodríquez zijn er eerder graven met meerdere overblijfselen gevonden, maar is dit graf uniek omdat er één individu omringd wordt door de beenderen van mensen in verschillende leeftijdscategorieën.

Heilige boom

Naast het graf werd ook een rond platform gemaakt van tezontle (een vulkanisch gesteente) gevonden. Hierop lag de stam van een vermoedelijk heilige boom die in verband wordt gebracht met de Templo Mayor, waarin de oorlogsgod Huitzilopochtli werd aanbeden. Het ronde platform zou bovendien aanduiden dat het één van de vijf cuauhxicalco (ceremoniële gebouwen) betrof die als heilig werden beschouwd in Tenochtitlan.

De vondsten werden gedaan tijdens werkzaamheden voor de Great Temple’s Museum. Het graf lag circa vijf meter onder straatniveau in een laag die gedateerd wordt tot de periode tussen 1481 en 1486. Volgens Rodríquez lag het individuele skelet aan de westelijke kant van het graf en vormden sommige botten kleine groepen, zoals de ribben en de dijbenen. Ook bleek uit analyse dat het intacte skelet toebehoorde aan een jonge vrouw.

Uiteindelijk zijn er 1.789 botten gevonden in het graf, waaruit tien schedels onderscheiden konden worden. Deze behoorden toe aan drie kinderen en zeven volwassenen. Op sommige botten werden sneeën gevonden. Nader onderzoek moet uitwijzen waar de beenderen vandaan kwamen en wat de functie van het graf was.

Bron: Artdaily.org

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's