De gevonden middeleeuwse fluit. Het mondstuk ontbreekt vermoedleijk, maar verder verkeert het instrument in opmerkelijk goede staat

De gevonden middeleeuwse fluit. Het mondstuk ontbreekt vermoedleijk, maar verder verkeert het instrument in opmerkelijk goede staat

Cotswold Archaeology

Uitzonderlijk goed bewaarde botfluit gevonden in Engeland

Een zeldzame fluit is opgegraven in de buurt van Herne Bay in Kent, Engeland. Dit instrument is vervaardigd uit een dierenbot en stamt waarschijnlijk uit de late middeleeuwen. De fluit is volgens de archeologen uitzonderlijk goed bewaard gebleven, wat deze vondst extra opmerkelijk maakt.

Archeologen ontdekten dit instrument in de zomer van 2022, toen ze bezig waren met opgravingen ten zuiden van Hillborough ter voorbereiding op de aanleg van een nieuwe woonwijk. Hierbij stuitten de archeologen op greppels en putten, die aardewerk bevatten uit de late bronstijd en Romeinse tijd. Ook zijn er sporen van landbouwactiviteiten uit beide tijdperken gevonden, waaronder omheiningen, schuilplaatsen voor vee en een graanopslagplaats uit de ijzertijd. Laatstgenoemde stond op een verhoging, waarschijnlijk om muizen en ratten buiten de deur te houden.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


De fluit, echter, werd gevonden in een vierkante ‘verzonken structuur’ in de grond. Het instrument lag in hoop aardewerk dat terug te herleiden was naar de 13e-15e eeuw na Christus, waardoor de archeologen ervan uitgaan dat de fluit ook uit dezelfde tijd stamt. Deze verzonken structuur bevat mogelijk de restanten van een gebouw, waarvan de vorm in deze regio geassocieerd wordt met activiteiten als broodbakken en bierbrouwen. Volgens archeoloog Richard Greatorex, die de opgravingen leidde, wijst dit erop dat deze plek vanaf de bronstijd tot aan de late middeleeuwen continu in gebruik is geweest, voor zowel agrarische als huishoudelijke activiteiten.

Zo goed als compleet

De gevonden fluit is van het type ‘fipple flute’ (in het Nederlands soms ook labium genoemd) en is een voorloper van onze hedendaagse blokfluit. Het instrument is gemaakt van de schacht van het scheenbeen van een schaap of een geit. In de fluit zijn vijf gaten aan de bovenkant en een duimgat aan de onderkant gesneden. Hoewel het mondstuk ontbreekt, is het artefact verder zo goed als compleet, wat het volgens Cotswold Archaeology een bijzondere vondst maakt.

De opgravingen bij Herne Bay, Kent

De opgravingen bij Herne Bay, Kent

Cotswold Archaeology

Eerdere vondsten

Hoewel fluiten gemaakt van bot over het algemeen zelden worden opgegraven, behoren ze toch tot de meest voorkomende soorten muziekinstrumenten binnen de Europese archeologie. Het is niet de eerste keer dat zo’n fipple flute in Engeland is gevonden. Een soortgelijke fluit werd in 1964 ontdekt in Keynsham Abbey in Somerset, dat werd gevonden tezamen met een 14e-eeuwse munt. Andere voorbeelden zijn te vinden in heel Europa, ook in Engeland, uit: Winchester, Hampshire; Flaxengate, Lincoln; Coppergate, York; en een paar rietpijpen uit Ipswich, Suffolk.

Onderzoek naar het artefact en de bredere opgravingslocatie is aan de gang.

Bronnen: BBC, Heritage Daily, Cotswold Archaeology


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Meer lezen