Uitzonderlijk gedetailleerd beeldje gevonden

Bij opgravingen in Bulgarije is een mysterieus beeldje opgegraven. Het beeldje is gemaakt van klei en stelt een dansend vrouwelijk figuur voor. Het is gevonden bij het dorpje Varbitsa in het noordoosten van Bulgarije.

In goede staat

De vondst is vooral bijzonder vanwege de goede staat van het beeldje. Het beeldje is namelijk zeer gedetailleerd. De kwetsbare ogen, neusholtes en handen kunnen eenvoudig worden onderscheiden van het lichaam van de vrouw.

De dansende vrouw is waarschijnlijk een priesteres. Mogelijk toont de het beeldje  een vruchtbaarheidsritueel, gewijd aan de een moedergodin.

Een neolithische aardlaag

Het beeldje is gevonden in een aardlaag die stamt uit het Neolithicum. Het beeldje wordt daarom geschat op een leeftijd van 7500 jaar. Er meer beeldjes gevonden met deze leeftijd, geen is echter zo goed bewaard gebleven als deze.

De aardlaag bij Varbitsa is rijk aan archeologische schatten. De laatste maanden zijn er meerdere ontdekkingen gedaan, zo werd recentelijk een keramiekscherf gevonden, met een afbeelding van een vrouw in een biddende pose.  In een nabijgelegen aardlaag zijn ook nog resten gevonden uit de Romeinse Tijd.

Bron

archaeologyinbulgaria.com, 'Archaeologists unearth dancing priestess figurine in neolithic settlement in bulgarias Varbitsa'

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's