De opgegraven resten van twee tempels, die op twee verschillende momenten op dezelfde plek zijn gebouwd.

De opgegraven resten van twee tempels, die op twee verschillende momenten op dezelfde plek zijn gebouwd.

Ministerio Italiano della Cultura, CC BY-SA 3.0.

Twee Griekse tempels ontdekt in Zuid-Italië

In het Zuid-Italiaanse archeologische park Paestum zijn de restanten opgegraven van twee Griekse tempels. De tempels zijn ontdekt aan de westkant van het park, dat bekend staat om de enorme tempels van de Griekse godheden Hera, Athena en Poseidon. De directie van het park noemt de vondst zeer uitzonderlijk, omdat de twee tempels kunnen bijdragen aan de reconstructie van de geschiedenis van de Griekse koloniën in Zuid-Italië

Tekst: Giuseppe Boccucci

Uniek voor de Dorische architectuur

De archeologen hebben de twee bovenop elkaar gelegen tempels gevonden aan de westkant van het park, op een steenworp afstand van de Tyrreense Zee. De restanten van de bovenste tempel kwamen in 2019 al aan het licht, maar het onderzoek ernaar begon pas drie jaar later. Van deze restanten is vastgesteld dat het ging om een tempel uit de vijfde eeuw v.Chr. die was uitgevoerd in de Dorische stijl.

De krepis van de tempel uit de vijfde eeuw v.Chr.

De krepis van de tempel uit de vijfde eeuw v.Chr.

Ministerio Italiano della Cultura, CC BY-SA 3.0.

Van deze tempel is maar weinig bewaard gebleven. Er zijn restanten teruggevonden van het stylobaat (de buitenste rand van de vloer die de zuilen draagt) en het krepis (de treden die de toegang vormen van de tempel), evenals fragmenten van de zuilen.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Daarnaast was deze tempel ook vrij bescheiden in grootte: slechts 11 meter lang en 7 meter breed. De tempel had zes zuilen aan de lange zijden en vier zuilen aan de korte zijden. Deze bescheiden afmetingen zijn vrij uitzonderlijk voor de Dorische bouworde, die juist bekend staat om grote, statige tempels.

De Dorische tempel aan Athena in Paestum.

De Dorische tempel aan Athena in Paestum.

Giuseppe Boccucci, eigen foto.

De eronder liggende tempel werd bij recent onderzoek ontdekt. Deze tempel is kleiner, maar had evenveel zuilen en een vergelijkbare architectuur. Het is niet bekend waaraan de twee tempels gewijd waren.

Stedelijke ontwikkeling in de oudheid

Volgens de directie van het archeologische park van Paestum en het Italiaanse Ministerie van Cultuur is de vondst van groot belang voor de reconstructie van de geschiedenis van Paestum, dat ten tijde van de oude Grieken Poseidonia heette. De vondst kan bijvoorbeeld iets zeggen over de inrichting van de stad. Vermoedelijk is de laagstgelegen tempel in de vijfde eeuw v.Chr. ingestort en is ervoor gekozen om boven op de restanten een nieuwe tempel te bouwen. Een mogelijke verklaring voor deze keuze was ruimtegebrek, aangezien Poseidonia in dezelfde periode in een rap tempo groeide.

De ligging van de twee tempels vlak naast de oude stadsmuur van Poseidonia.

De ligging van de twee tempels vlak naast de oude stadsmuur van Poseidonia.

Ministerio Italiano della Cultura, CC BY-SA 3.0.

Daarnaast kunnen de gevonden tempels iets zeggen over de ontwikkeling van de Dorische architectuur in de Griekse koloniën in Italië. Dat is bijvoorbeeld te zien aan de kleine verschillen tussen de twee recent ontdekte tempels en aan het aanzienlijke verschil in formaat ten opzichte van de andere tempels in Poseidonia.

Poseidonia

Poseidonia is vermoedelijk rond 600 v.Chr. gesticht door Griekse kolonisten uit de eerder gestichte kolonie Sybaris (het huidige Sibari) aan de Ionische Zee. De stadstaat maakte een bloei door van ongeveer twee eeuwen, waarna het rond 400 v.Chr. werd veroverd door de Lucaniërs (een Italische stam). In 273 v.Chr. kwam Poseidonia in handen van de Romeinen, die het Paestum zouden noemen. De ruïnes van Paestum kwamen in de achttiende eeuw weer aan het licht en werden in 1998 toegevoegd aan de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

Meer lezen