Tunnels uit de Eerste Wereldoorlog ontdekt in Engeland

Onder Salisbury Plain in Wiltshire (Engeland), waarop ook het beroemde Stonehenge te vinden is, is een netwerk van tunnels gevonden.  In de acht kilometer lange tunnels zijn honderden ingekerfde namen ontdekt, waaronder die van een Australische oorlogsheld. Het netwerk van tunnels maakt deel uit van een oefenterrein uit 1915-1918.

Gekerfde namen

De tunnels bij Salisbury Plain liggen op 6 meter diepte. Op de kalkstenenwnaden zijn honderden namen van soldaten aangetroffen. Deze namen zijn tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) in de muur gekerfd. Sommige namen zijn van mannen die gesneuveld zijn in de oorlog. Ook namen van oorlogshelden of verraders werden gevonden. Aangezien de Australische Divisie in 1916 in dit gebied trainde, zijn ook Australische namen in de tunnels gevonden. Een daarvan is van de Australische oorlogsheld Lawrence Carthage Weathers. Hij kreeg in 1918 het Victoria Cross, omdat hij met granaten een Duitse post vol machinegeweren had aangevallen.  

Oefenterrein Wiltshire

Het terrein in Wiltshire werd gebruikt om soldaten te trainen. De soldaten werden voorbereid op de loopgravenoorlog in Frankrijk en België. De tunnels boden een goede oefening voor de soldaten. In de Eerste Wereldoorlog werd veel in loopgraven  en tunnels gevochten. De tunnels liepen onder het niemandsland tot onder de vijandelijke linie. Zo werd geprobeerd de vijandelijke loopgraven op te blazen. De soldaten brachten vaak weken door op dit gevechtsterrein.

Salisbury Plain

Bij Salisbury Plain werden onder andere luisterposten gevonden waar de soldaten geleerd werd te horen of er eventueel tunnels werden gegraven door de vijanden. In de tunnels vonden archeologen ook nog granaten, voedselblikken en munitie. De vondst van het trainingskamp is uitzonderlijk  want er werden niet eerder trainingskampen gevonden. Deze tunnels werden gevonden bij de aanleg van 400 nieuwe huizen. Aangezien de archeologen niet verwacht hadden de tunnels te vinden, hoopt men nu dat er nog meer in de bodem van Salisbury Plain gevonden kan worden.


Bronnen:


Wessexarch.co.uk: First world war tunnels
Scientias.nl: Tunnels Engeland
Historianet.nl: Trainingstunnels


Afbeelding:


Wikipedia.org: Loopgraaf

Meer lezen