Geen foto

Tsjetsjenië claimt vondst 40 dinosauriëreieren

Twijfels over dinosauriëreieren die gevonden zijn in Tsjetsjenië. In de Tsjetsjeense republiek zijn 40 gefossiliseerde dinosauriëreieren gevonden. De vondst is gedaan tijdens het aanleggen van een weg door een heuvelachtig landschap. Er bestaan echter twijfels of de gevonden voorwerpen wel echt eieren zijn.

“Waarschijnlijk liggen er onder de grond nog veel meer,” aldus Said-Emin Dzahabrailov, geoloog van de Tsjetsjeense Staatsuniversiteit. Tijdens het bouwen van een weg hadden bouwmedewerkers stukken van een heuvel weggeblazen. Een groep geologen die toevallig langs kwam trof de gladde, ovale stenen aan. De eieren variëren in grootte van 25 centimeter tot één meter. Dit zijn de grootste dinosauriëreieren ooit gevonden. Paleontologen moeten bepalen van welke dinosauriërsoort de eieren afkomstig zijn.

De Tsjetsjeense regering wil graag van de slechte reputatie van de door oorlog geteisterde regio af en heeft plannen om het gebied in een natuurreservaat te veranderen om toeristen aan te trekken.

Twijfels
Critici hebben echter twijfels of de eieren wel echt zijn. “Helaas is het niet waar. Dinosauriërs legden kleine eieren,” aldus Valentina Nazarova, paleontoloog van Staatsuniversiteit Moskou. “Daarnaast is de kans erg klein dat dinosauriërs in het bergachtige gebied van de Noordelijke Kaukasus leefden.”

Ook Dr. John de Vos, dinosauriërexpert werkzaam bij museum Naturalis, denkt dat het geen eieren zijn. “De foto toont een aantal grote knollen. Sommige mensen zouden dit interpreteren als eieren en anderen als geologische verschijnselen. Eieren van dinosauriërs kunnen geen meter groot geweest zijn, en daarom denk ik dan ook dat het om geologische verschijnselen gaat. Deze knollen komen wel vaker voor op rotsen of in sedimenten.”

De foto’s van de vondst zijn hier te bekijken.

Bronnen: Newsheadliners, Daily mail, Scientias en Phys

Meer lezen
Tijdvakken
Landen