De zilveren trouwjurk

De zilveren trouwjurk

Museum Kaap Skil

Trouwjurk uit de 17e-eeuw ontdekt in Palmhoutwrak

In het Palmhoutwrak, dat in 2014 bij Texel is opgedoken is een nieuwe ontdekking gedaan. Onderzoekers vonden een tweede jurk aan boord van het scheepswrak, dat in de 17e eeuw zonk. Het heeft een tijdje geduurd omdat de jurk in delen werd gevonden. De bijnaam van de jurk is de Silver Dress, omdat deze is ingelegd met zilveren plaatjes. Door de hoge waarde van de jurk dat onderzoekers dat het gaat om een trouwjurk. Sinds 13 november zijn beide jurken te bewonderen in Museum Kaap Skil, op Texel. Eerder troffen de onderzoekers ook een vergulde pronkbeker aan, persoonlijke bezittingen, kleding, kanonnen en eet- en drinkgerei.

Losse onderdelen

De reden dat het wat langer duurde om te concluderen dat er een tweede jurk aanwezig was in het schip is dat de jurk bestaat uit verschillende delen, waarvan alleen het lijfje en de rok nog aan elkaar zaten. “Dankzij al het zilver zal de jurk een formele, lichte en fonkelende uitstraling hebben gehad. Het moet een van de meest bijzondere jurken zijn geweest die een dame uit de hoogste sociale klasse van West-Europa in haar leven zou dragen. De jurk was geschikt voor uitzonderlijke gelegenheden zoals verlovingsfeesten, kroningen en huwelijken.”, aldus conservator Alec Ewing in een persbericht. De zilveren plaatjes zijn in patroon van liefdesknopen in de stof verweven, gebruikelijk voor trouwjurken in die tijd. De jurk was waarschijnlijk van lichtgekleurde zijde, maar is nu bruin door een verblijf van vier eeuwen onder water. 

Zijden jurk

De zijden jurk

Museum Kaap Skil

Luchtdichte vitrines

De conservators kwamen voor een uitdaging te staan toen werd besloten dat de jurken tentoongesteld moesten worden. Een voorwerp dat lang in zeewater bewaard is gebleven, is ineens onderhevig aan de blootstelling aan zuurstof, met desastreuze gevolgen voor de staat ervan. Dit geldt helemaal voor al kwetsbare stoffen, zoals zijde. Corina Hordijk, artistiek directeur van Stichting Texels Museum: "Het textiel is erg gevoelig voor licht en zuurstof. Daarom moeten de vitrines aan zeer strikte voorwaarden voldoen. Deze vitrines, die onderzocht zijn door de Universiteit van Amsterdam in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, zorgen dat het textiel tentoongesteld kan worden zonder verval. Er zijn maar een paar zuurstofvrije vitrines in de wereld, en al helemaal niet van dit formaat of deze hoeveelheid.” Een ander voorbeeld van zo’n vitrine is die waar de Declaration of Independence in ligt.

Rijke dame

De jurken, in combinatie met de andere vondsten geven de indruk dat er een rijke dame onder de opvarenden was. Bij de koopvaarder vonden de onderzoekers namelijk een etui met kam, een met zijde versierde borstel en een weeldig versierde tafelspiegel met zijdevelours. De onderzoekers troffen ook een deel van een bibliotheek aan. Eén van de boeken draagt het wapen van de Schots-Britse koninklijke familie Stuart. Toch is dat geen bewijs dat de jurken in het bezit waren van Engelse adel.

De jurken zijn in langdurige bruikleen gegeven aan Museum Kaap Skil op Texel.

Meer lezen