Zijden jurk

De zijden jurk

Museum Kaap Skil

17e eeuwse jurk toch niet van Jane Kerr

Wetenschappers die onderzoek doen naar de 17e eeuwse jurk uit het scheepswrak bij Texel zijn tot de conclusie gekomen dat deze toch niet van de Engelse hofdame Jane Kerr is. In de zomer van 2014 deden duikers de spectaculaire vondst. Het ongeluk dat beschreven staat in een brief van de Schotse prinses Elizabeth Stuart over een bagageschip dat was gezonken leek te passen bij de vondst van het scheepswrak, maar de datering van het ongeluk en die van het vergane schip bij Texel komen niet overeen.

Boekomslag Koninklijke familie

Het gouden wapen van de Engelse Koninklijke familie Stuart op een leren boekomslag zette onderzoekers in eerste instantie op het verkeerde been. Dat blijkt uit de brief van de Schotse prinses die beschrijft dat het bagageschip van Henriëtte Maria tijdens een overtocht naar de Republiek der Verenigde Nederlanden was gezonken. Maar na nader onderzoek blijkt het bagageschip in het jaar 1642 te zijn vergaan terwijl het gevonden scheepswrak bij Texel tussen 1645 en 1670 is gezonken.

Stapelplaats Amsterdam

De scheepslading van het schip bij Texel bestond naast de jurk uit onder andere Italiaans aardewerk, mastiek ( hars van de mastiekboom)uit Griekenland en tabak. Is het scheepswrak een handelsschip en komt het uit Nederland? Amsterdam was een stapelplaats in die tijd, hier werden exportproducten naartoe gebracht om van daaruit verder verhandeld te worden. Is het schip vanuit Amsterdam vertrokken of was het er naartoe onderweg?

Jurk

De gevonden jurk behoort toe aan een dame van hoge komaf. Alle gevonden kledingstukken hebben dezelfde maat en zijn daarom blijkbaar van één vrouw. De jurk is uniek omdat het kledingstuk compleet en relatief goed geconserveerd is. Het bestaat uit een lijfje met een wijde rok, ingezette mouwen en een optaande kraag. Het gevonden textiel wordt grondig onderzocht om te achterhalen wat de oorspronkelijke kleur is en van welk materiaal het gemaakt is. Wat vertelt de vondst van de kledingstukken over de draagster ervan?

Zeldzaam tapijt

Nog een bijzondere vondst uit het scheepswrak zijn restanten van een zeldzaam Perzisch of Noord-Indiaas tapijt. Het is geknoopt van wol en zijde met fragmenten van dieren er op. Het is nog onduidelijk waar het tapijt is vervaardigd.

www.volkskrant.nl/

Afbeelding: www.kaapskil.nl/

Meer lezen

Tijdvakken