Geen foto

Tovenarij tijdens begrafenissen

ToverstafIn Syrië is een toverstaf gevonden met twee gezichten erop gegraveerd. De 9.000 jaar oude staf is aangetroffen op een begraafplaats waar dertig lichamen zonder hoofd lagen. De staf werd waarschijnlijk gebruikt voor rituelen tijdens de begrafenissen op deze plek.

Dertig lichamen exclusief schedels

De vondst is gedaan in het zuiden van Syrië op een terrein genaamd Tell Qarassa. In dit gebied zijn veel overblijfselen te vinden van het dagelijkse leven van duizenden jaren geleden. Zo hebben archeologen ontdekt dat de inwoners van het gebied behoorden tot de eerste boeren ter wereld.

Aangezien het terrein in een redelijk vredig gebied ligt, is deze nog steeds onbeschadigd, in tegenstelling tot een aantal andere opgravingen die geteisterd worden door het hedendaagse geweld in Syrië. Op het terrein weren 30 skeletten zonder schedels aangetroffen. Volgens archeologen heeft iemand, na het begraven, de schedels weer opgegraven en elders ondergebracht. Ze werden namelijk gevonden op een andere plek op de opgraving.

Toverstaf gemaakt van een rib

Op de begraafplaats werd een mysterieuze toverstaf aangetroffen. Deze is ongeveer 12,5 centimeter lang en waarschijnlijk gemaakt van een rib van een oeros, de voorloper van de koe. Op de staf staan twee gezichten gegraveerd met hun ogen gesloten. Aan zowel de boven- als onderkant is de staf opzettelijk gebroken, deze was dus oorspronkelijk langer en had mogelijk meer gezichten erop staan.
Het doel van de toverstaf blijft mysterieus.

Volgens Frank Braemer, een archeoloog aan het  Centre National de la Recherche Scientifique in Frankrijk, is het duidelijk dat de staf gebruikt werd tijdens begrafenisrituelen. Hoe dit precies in zijn werk ging, blijft onduidelijk.

Cultuurverschuiving

Volgens Braemer is dit wel een bewijs van een cultuurverschuiving: het menselijk lichaam werd belangrijker. Eerdere vondsten uit Anatolië en Jordanië ondersteunen deze theorie. Op oudere voorwerpen zijn mensen niet zo realistisch afgebeeld, dieren daarentegen wel.

Waarom de hoofden werden verplaatst na de begrafenis is, net als het doel van de toverstaf, een mysterie. Archeologen hebben in Jericho, Israël, een soortgelijke bizarre ontdekking gedaan. Hier ging het om schedels van eveneens 9.000 jaar oud die met pleister waren bedekt en waren beschilderd met gezichten. Deze werden destijds opgehangen in huizen. Misschien was deze praktijk een vorm van aanbidding van de voorvaderen. Volgens Braemer waren de hoofden misschien wel van de vijand en werden deze als trofeeën getoond.

Bron:
livescience.com

Meer lezen

Tijdvakken

Landen