Na duizenden jaren waren de fresco's nog in een perfecte staat
Soprintendenza Archeologia Belle Arti e Paesaggio per l’Area Metropolitana di Napoli
Tombe met perfect bewaarde Romeinse fresco’s ontdekt in Italië
In de Zuid-Italiaanse gemeente Giugliano (vlak bij Napels) werd naar aanleiding van gepland onderhoud aan het plaatselijke riool, eerst gekeken of er archeologische vondsten in de bodem zaten. Met resultaat: de archeologen ontdekten een Romeinse necropolis. Aan de rand van de necropolis vonden ze een tombe met bijzonder goed bewaarde Romeinse fresco’s (muurschilderingen). De schilderingen hebben hun felle kleuren behouden en zijn naar schatting zo’n 2.000 jaar oud. De tombe is het eerste onderdeel van de necropolis dat de archeologen gaan onderzoeken.
Tekst: Thomas van Roijen
Mythologische schilderingen
De fresco’s op de muren en het plafond beelden verschillende Romeinse mythologische figuren af. Zo zijn er schilderingen gevonden van ichthyocentaurs (zeewezens met een bovenlichaam van een mens en een onderlichaam met paardenbenen en een vissenstaart) en de driekoppige hond Cerberus, die de toegang tot de onderwereld bewaakte.
In de fresco’s is te zien hoe Cerberus wordt aangevallen door de halfgod Hercules (de Romeinse variant van de Griekse halfgod Herakles), die in één van zijn twaalf werken de opdracht van de koning Eurystheus kreeg om het dier te vangen. Net zoals in de mythe wordt Hercules in de schilderingen bijgestaan door de god Mercurius, afgebeeld met zijn kenmerkende gevleugelde helm.
Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!
Van links naar rechts: Hercules, Cerberus en Mercurius
Soprintendenza Archeologia Belle Arti e Paesaggio per l’Area Metropolitana di Napoli
Een buitengewone vondst
Niet alleen de binnenkant van de tombe werd in een gave staat aangetroffen, ook de voorkant van het mausoleum was nog vrijwel geheel intact. De gemetselde stenen muur was nagenoeg onaangetast gebleven en de deur was nog steeds afgesloten met een grote stenen plaat. Behalve de fresco’s vonden de archeologen in het mausoleum verschillende kostbare grafgiften (waaronder sieraden) en een altaar met aardewerk erop. Ook de lichamen van de overledenen voor wie het bouwwerk was gemaakt lagen nog altijd in de tombe.
De tombe is nog maar het topje van de ijsberg
Soprintendenza Archeologia Belle Arti e Paesaggio per l’Area Metropolitana di Napoli
De buitengewoon goed bewaarde tombe is nog maar het topje van de ijsberg van de archeologische vondsten in het gebied. Zonder al te diep te hoeven graven, werden verspreid over het terrein van de necropolis talloze sporen gevonden van zowel begrafenissen als crematies. Dat het om een grote necropolis gaat staat dus vast. Verder onderzoek in de tombe en de achterliggende begraafplaats, kan ons hopelijk meer vertellen over de Romeinse begrafenisrituelen.