Tientallen mummies opgegraven in Peru

09-04-2015 - Chris Kienhuis

Peruaanse mummieIn de Cotahuasi Vallei in Peru hebben archeologen tot nu toe zeven opgegraven tombes geopend, waarin zij zeker 170 mummies gevonden hebben. Zij vermoeden dat er mogelijk nog duizenden mummies begraven liggen in de vallei.

Opgetrokken knieën

Archeologen hebben de mummies opgegraven in het huidige Tenahaha, in het zuiden van Peru. De tombes bevatten ieder ongeveer veertig mummies. De mummies lagen in een specifieke houding; hun knieën waren tot hun schouder opgetrokken en hun armen kruislings over de borst gelegd. De doden zijn met touw in deze houding gebonden en vervolgens omwikkeld met textiel. De lichamen zijn begraven tussen 800 en 1000 jaar na Christus.

Wie waren de mummies?

Volgens de archeologen stierven de personen op verschillende leeftijden; in de tombes zijn mummies van zowel baby’s als volwassenen gevonden. Alle mummies woonden waarschijnlijk in de buurt van de plaats waar ze gevonden zijn. Velen waren beschadigd, mogelijk door water, maar sommige mummies zijn nog wel helemaal intact.

Mogelijk zijn de skeletten bewust opgebroken, bij wijze van een ceremonie of dodenritueel; de dood werd in het Andesgebied gezien als proces, waar allerlei ceremonies en rituelen bij hoorden.Dit verklaart echter niet waarom sommige lichamen nog wel intact zijn. 

Tenahaha – een plaats van rust

Archeologen vermoeden dat de plaats Tenahahaeen neutrale plek was in een tijd van veel geweld en verandering in Peru. Dit baseren de wetenschappers op het weinige bewijs voor geweld op de mummies en de lachende gezichten op beschilderd aardewerk, terwijl in andere delen van Peru afgebeelde mensen een veel grimmiger gezicht hadden.

 

 

Bronnen:

- www.livescience.com
- www.ancient-origins.net

Afbeelding:

Door Peter van der Sluijs (Eigen werk) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) undefined CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons