Geen foto

Tentoonstelling vondsten Maastrichtse Cannerberg

Cannerberg Maastricht. Beeld van Joe Thomissen via FlickrVan 16 juli tot en met 1 september 2013 vindt in Centre Céramique een tentoonstelling plaats met de vondsten van de Maastrichtse Cannerberg. Hier wordt al sinds een paar weken een zevenduizend jaar oude nederzetting van de Bandkeramiek opgegraven. De nederzetting heeft een oppervlakte van ongeveer 3,5 hectare. De opgraving duurt nog tot begin juli.

De Maastrichtse Cannerberg

De Maastrichtse Cannerberg wordt eind dit jaar uitgebreid met ongeveer negen hectare natuurgebied. Dit hoort bij het plan ‘De Groene Loper voor A2 Maastricht’. Bij archeologisch onderzoek in deze omgeving stuitten de archeologen op vondsten uit de Bandkeramiek, de Brons- en IJzertijd en de Romeinse tijd. Hierbij werd ook een zevenduizendjaar oude nederzetting uit de Bandkeramiek gevonden.

De vondsten werden gedaan door archeologen van Archeologisch onderzoek Leiden (Archol). Op het moment zijn de archeologen nog bezig deze vondsten te onderzoeken en de nederzetting bloot te leggen.

De tentoonstelling

De tentoonstelling wordt gehouden in Centre Céramique, een centrum voor collectiestukken en tentoonstellingen van Maastricht in samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. De nederzetting en de vondsten van de Bandkeramiek zijn voor het Centre Céramique bijzondere vondsten, omdat ze aantonen dat de boeren uit de Bandkeramiek de eerste bewoners waren van Maastricht. De tentoonstelling krijgt hierom de naam: ‘De eerste Maastrichtenaren waren tòch boeren!’.

Bron: Maastricht aktueel

Meer lezen