Geen foto

Tentoonstelling van de IJsselkogge

De kogge nabije Kampen zal uit de IJssel gevist worden.Het tentoonstellen van de IJsselkogge in Kampen ligt volgens de D66 Overijssel en de D66-raadsfractie in handen van de Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel. Dit wordt woensdag 15 mei 2013 in de Statencommissie voorgelegd. Volgens Statenlid Bert Terlouw kan de provincie dit betalen binnen de eigen begroting en brengt het genoeg voordelen met zich mee.

De IJsselkogge moet door een zomerbedverdieping boven water gehaald worden uit de vaargeul van de IJssel. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed moet samen met Rijkswaterstaat de Kogge verplicht conserveren. Dit zal wereldwijd de derde kogge worden die geborgen is. Van de drie is de IJsselkogge het meest compleet. Meer informatie over het omhooghalen van de kogge is te vinden te vinden in een eerder nieuwsbericht.

Het tentoonstellen van de IJsselkogge zal zich onder andere terugverdienen in het toerisme. Het wordt verwacht dat veel mensen het bijzonder vinden om een kogge te kunnen bezichtigen en hiervoor naar Kampen zullen komen. Ook kan de Kogge geëxposeerd worden bij de internationale Hanzedagen.

Voor het tentoonstellen van de IJsselkogge zal gewerkt worden aan een tentoonstellingsruimte die in 2017 gereed zal zijn. Deze ruimte heeft een goede luchtbeheersing nodig die veel kosten met zich mee brengt. Hierdoor heeft de gemeente Kampen de hulp nodig van de provincie Overijssel om dit te kunnen financieren. Om tot een financieringsvoorstel te komen, komt er woensdag een overleg tussen de gemeente Kampen, de Koggestichting en het Hanzebureau.  

Bron: Persbericht Rijkswaterstaat

Meer lezen
Landen