Arthur's Stone, een van de bekendste stenen monumenten van Engeland

Arthur's Stone, een van de bekendste stenen monumenten van Engeland

University of Manchester

‘Steen van Koning Arthur’ is nog ouder dan Stonehenge

Archeologen van de Universiteit van Manchester hebben de oorsprong van Arthur’s Stone ontdekt, een van de bekendste stenen monumenten van Engeland. Uit opgravingen bleek dat deze ‘steen van koning Arthur’ ongeveer 5.700 jaar geleden is neergezet, als onderdeel van een ceremonieel landschap. Hiermee zou dit grafmonument zelfs nog ouder zijn dan Stonehenge. Dankzij deze ontdekkingen, komt er voor het eerst meer duidelijkheid over de oorsprong van dit grafmonument.

Arthur’s Stone geldt al decennia als een van de bekendste Engelse monumenten uit de steentijd. Deze stenen graftombe ligt in Herefordshire, vlak bij de grens van Engeland en Wales. De constructie bestaat uit een 25 ton zware deksteen, die door 9 andere stenen ondersteund wordt. Deze steen dankt zijn naam aan de legendarische middeleeuwse koning Arthur, die hier volgens de plaatselijke legende een reus zou hebben verslagen. Deze reus zou vervolgens op een hoop stenen zijn neergevallen, waardoor Arthur’s Stone ontstond. Hoewel dit hoogstwaarschijnlijk een fabeltje is, spreekt het gedenkteken al generaties lang tot de verbeelding. Zo zou hij onder meer als inspiratie hebben gediend voor de Stenen Tafel uit de bekende fantasy-boekenreeks Narnia.

Ouder dan Stonehenge

Uit recente opgravingen blijkt nu echter dat dit gedenkteken al ver voor Koning Arthurs tijd (als hij ooit werkelijk heeft bestaan) is gebouwd. Op basis van de opgravingen, gaan de archeologen ervan uit dat Arthur’s Stone rond 3.700 v.Chr. is verrezen. Hiermee is het stenen monument meer dan een millennium ouder dan Stonehenge, dat rond 2.500 v.Chr. is gebouwd.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Oorsprong eindelijk bekend

De opgravingen wierpen daarnaast een nieuw licht op de oorsprong van Arthur’s Stone. De archeologen ontdekten namelijk dat dit gedenkteken duizenden jaren geleden waarschijnlijk deel uitmaakte van een ceremonieel landschap. Tijdens de opgravingen bleek dat op de locatie van Arthur’s Stone oorspronkelijk een aardophoging stond, die bijeen werd gehouden door houten palen. Deze verhoging had een langwerpige vorm en stond gericht op de nabijgelegen grafheuvels. Na verloop van tijd verrotten deze palen echter, waardoor de ophoging instortte.

Nieuw monument

Hierop besloten de plaatselijke bewoners een nieuw gedenkteken neer te zetten, ongeveer 200 jaar nadat de oorspronkelijke ophoging was gebouwd. Deze nieuwe constructie bestond uit een stenen gedenkteken, dat wij tegenwoordig als Arthur’s Stone kennen. Vanaf dit monument liep een rij houten palen, richting het zuidoosten. Opmerkelijk genoeg was dit monument in een andere richting geplaatst dan de oorspronkelijke constructie. Waar de aardophoping op de nabijgelegen Dorstone Hill gericht stond, was het stenen monument juist gericht op een opening tussen twee andere heuvels: Skirrid en Garway Hill.

Onderdeel van een ceremonieel landschap

Volgens Professor Julian Thomas, die de leiding had over deze opgravingen, stonden de monumenten niet toevallig op deze locaties gericht. Bij opgravingen in Dorstone Hill zijn in 2013 namelijk ook drie grafheuvels aangetroffen. Dit lijkt erop te wijzen dat Arthur’s Stone deel uitmaakte van een groter ceremonieel landschap. Waarom het nieuwe monument dan 200 jaar later opeens op een opening tussen twee andere heuvels werd gericht, is nog niet helemaal zeker. “Wellicht was de opening in de heuvels een belangrijke weg voor reizigers, een bron voor belangrijke grondstoffen, de woonplaats van een bevriende gemeenschap of een ander soort plek van spiritueel belang,” speculeert Thomas tegenover Live Science.

Bronnen: University of Manchester, Live Science


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


 

Meer lezen
Tijdvakken