Stadspoort uit de ijzertijd ontdekt

 

Bij opgravingen in centraal Israël hebben archeologen van de Israëlische Bar-Ilan universiteit hebben een opvallende ontdekking gedaan. Bij opgravingen in het nationale park van Tel Zafit is een stadspoort uit de ijzertijd blootgelegd.

 

 

 

 

De poort behoort vrijwel zeker toe aan de stad Gat, dat onderdeel was van de Filistijnse beschaving in het huidige Israël. Er wordt gedacht dat de stad Gat tot aan de negende eeuw voor Christus gold als een van de grootste steden van de Filistijnse beschaving.

Een oude stad

Gat is ook een zeer oude stad. Het bestond al eeuwen voordat de ontdekte stadspoort gebouwd werd. Vermoedelijk ontstond de eerste nederzetting in het vijfde millennium voor christus. De stad zou blijven bestaan tot aan de negende eeuw voor christus, toen een gewelddadige belegering het einde van de stad betekende.

Bijbelse bekendheid

De stad Gat wordt meerdere malen genoemd in de bijbel. De stadspoort van de stad, mogelijk degene die afgelopen maandag werd opgegraven, wordt expliciet genoemd in een verhaal waarin koning David de stad ontvlucht. Mogelijk is er dus een monument van Bijbelse proporties opgegraven.

Gat is echter vooral bekend als de geboortestad van Goliath. Volgens het Bijbelverhaal was het koning David die deze reus in een tweegevecht versloeg.

Afbeelding:

Wikimedia Commons, 'Archeological Findings at Gath'

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's