Stadsgilde St. Catharina Weert op UNESCO erfgoedlijst gezet.

Stadsgilde St. Catharina Weert op UNESCO erfgoedlijst

Stadsgilde St. Catharina Weert op UNESCO erfgoedlijst gezet.De tradities van het Stadsgilde Sinte Catharina 1480 worden op maandag 3 februari op de UNESCO Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland geplaatst. De voorzitter van het gilde de heer Luciën Adriaens, burgemeester van Weert Jos Heijmans en directeur van Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed mevrouw Ineke Strouken zetten dan officieel hun handtekening op het certificaat.

Viering Weert 600 jaar stad

De plechtigheid vindt plaats aansluitend aan een informatieavond over de viering van Weert 600 jaar stad in het stadhuis van Weert, omstreeks 20.30 uur. Iedereen die wil, mag hierbij aanwezig zijn. Burgemeester Heijmans: “Het Stadsgilde ademt cultuur en historie, precies datgene wat we in ons jubileumjaar 2014 vieren. Het schutters- en gildewezen is uit de regio Weert niet weg te denken.” De middeleeuwse gebruiken en titulatuur zijn bij Sinte Catharina bewaard gebleven. Voor meer info over het Stadsgilde bekijkt u de website

Stadsgilde St. Catharina Weert

Het Wieërter Stadsschötte St. Catharina 1480 is het stadsschuttersgilde van Weert en één van de visitekaartjes van de Limburgse stad. De tradities omvatten onder meer het koningsvogelschieten, de grote viering van de dag van de patrones St. Catharina op 25 november, de opening van de kermis op vrijdag, de opluistering van de Kermismis op zondag met een rondgang door de stad en de begeleiding van de Stadsprocessie.

De leden voelen zich nauw met elkaar en de tradities van het gilde verbonden. Zij noemen plaatsing van hun tradities op de Nationale Inventaris een ‘kers op een prachtige taart’. Landelijk is dit het eerste Schuttersgilde dat op deze lijst is geplaatst.

UNESCO status

Stadsgilde St. Catharina Weert op UNESCO erfgoedlijst gezet.Om geplaatst te worden op de Nationale Inventaris moet een groep mensen de traditie voordragen voor plaatsing en een erfgoedzorgplan maken. Hierin worden knelpunten in de overdracht naar volgende generaties en mogelijke oplossingen benoemd en worden plannen gemaakt om de toekomst van de traditie veilig te stellen.

Belangrijk hierbij is dat de traditie dynamisch is en met zijn tijd meegaat. Iedere keer opnieuw moeten nieuwe generaties zich de traditie eigen willen maken. Het plan dat het Stadsgilde Sinte Catharina Weert indiende voldoet aan deze eisen en kan hiermee op de lijst geplaatst worden.

Nationale Inventaris

Er staan nu al meer dan veertig tradities op de Nationale Inventaris, die voortvloeide uit ondertekening van het UNESCO Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed door de Nederlandse regering. Naast de tradities van het Gilde Sinte Catharina in Weert, staan er al meer Limburgse tradities op de lijst, zoals het Draaksteken in Beesel, de Passiespelen in Tegelen en de Sjaasbergergank bij Valkenburg.

Meer lezen

Tijdvakken