Sporen uit ijzertijd en middeleeuwen gevonden in Geel

Bij archeologische opgravingen langs de Eikevelden in Sint-Dimpna, een klein dorp in de Belgische gemeente Geel, zijn sporen uit de ijzertijd gevonden die erop wijzen dat het gebied indertijd al werd bewoond. Ook vonden de archeologen een vroegmiddeleeuwse site.

Volgens archeoloog Dirk Mervis zijn de vondsten ‘erg waardevol voor de geschiedenis van Sint-Dimpna’. “De vroegmiddeleeuwse site wijst erop dat we Sint-Dimpna al  tussen de 8e en 11e eeuw kunnen situeren, in plaats van de 13e of 14e eeuw zoals in de geschreven bronnen staat,” aldus Mervis.

Hij legt uit dat nederzetting vroeger op hooggelegen plaatsen werden gebouwd. “Daarom werd deze locatie wellicht zowel in de ijzertijd als in de middeleeuwen uitgekozen om huizen te bouwen.” Het archeologisch onderzoek werd uitgevoerd omdat er op de locatie een nieuw sportpark zal worden gebouwd.

De archeologen stuitten op vier gebouwen met veel bijgebouwen, waterputten en een reeks grafcirkels. “Dat tekenen van bewoning en begraafplaatsen op dezelfde site worden teruggevonden is voor Vlaanderen uniek,” geeft Mervis aan.

Extra kosten archeologisch onderzoek
Burgemeester Frans Peeters vindt het hele project maar niks. “Ik wil de waarde van het werk van de archeologen niet devalueren, maar aan dit project heeft de stad haar broek gescheurd,” zegt Peeters. “We praten over ruim 600.000 euro, wat meer is dan wat we voor de grond hebben betaald. Het decreet bepaalt dat de stad voor de onkosten van het onderzoek moet opdraaien, maar echt fair is dat niet. De overheid zou haar duit in het zakje moeten doen.”

Op zaterdag 8 oktober kunnen bezoekers tussen 10 en 18 uur een kijkje nemen bij de site via de nieuw aangelegde weg langs de scouts van Sint-Tarcitus. Er zijn de hele dag rondleidingen.

Bron: Nieuwsblad.be
Meer lezen

Landen