Sporen uit de Steentijd en de Middeleeuwen ontdekt in Voorschoten

In het centrum van Voorschoten wordt, vanwege de bouw van een woonwinkelcomplex met parkeergarage, archeologisch onderzoek verricht. Tijdens vooronderzoek werden er sporen gevonden uit de Middeleeuwen en de Steentijd. Uit deze vondsten is gebleken dat er twee behoudenswaardige vindplaatsen aanwezig zijn. Onder leiding van een archeologisch bureau helpen vrijwilligers van de AWN (Archeologische Werkgroep Nederland) bij het opgraven van deze vindplaatsen.

Complete bijl in waterput

Inmiddels is de vindplaats die uit de Middeleeuwen dateert bijna geheel opgegraven. Tevens zijn de resten en sporen die hier zijn aangetroffen al grotendeels gedocumenteerd en verzameld. De sporen en vondsten wijzen er op dat het terrein al vanaf de elfde eeuw in gebruik was. Archeologen troffen tijdens het onderzoek veel aardewerk uit deze periode aan. Ook vonden zij drie waterputten, met in één daarvan een complete bijl.

Vindplaats uit de Steentijd

Op dit moment onderzoeken de archeologen de vindplaats uit de Steentijd, deze ligt deels onder het middeleeuwse niveau. De onderzoekers verwachten nu sporen aan te treffen van onder andere vuursteen, de steen die de prehistorische mens gebruikte om werktuigen van te maken. Hopelijk kunnen ze aan de hand van alle sporen en structuren die uit de opgraving komen een verband leggen tussen bijvoorbeeld de verschillende kuilen en (paal)gaten, en de daarin aangetroffen vondsten. Mogelijk kan hiermee een nieuw hoofdstuk worden toegevoegd aan de vroegste geschiedenis van Voorschoten.


www.dichtbij.nl/

Meer lezen
Tijdvakken
Landen