Soldaten uit de Eerste Wereldoorlog gevonden

Archeologisch onderzoek in Diksmuide (BE) in verband met de bouw van honderd wooneenheden, bracht de resten van vier gesneuvelde soldaten uit de Eerste Wereldoorlog aan het licht. Drie van de vier zijn Belgische soldaten. In 1952 werden voor het laatst resten van Belgische soldaten aangetroffen.

Loopgraaf

De voorwerpen die bij de lichamen werden aangetroffen geven aan dat het gaat om soldaten uit het 12e Linieregiment uit Spa. Vermoedelijke sneuvelden de soldaten in oktober 1914 in de Belgische loopgraaf waar ze zijn teruggevonden. Het andere lichaam is van een Franse soldaat, hij was aanvoerder van de 12e linie en had zijn hoofdkwartier in het stadhuis. Er zijn knopen bij de lichamen gevonden met daarop een “12” geschreven.

Persoonlijke spullen

Er zijn ook persoonlijke spullen teruggevonden zoals een flesje parfum, een kan en een klein handpistool. Mogelijk vindt men nog meer spullen als de loopgraven verder uitgediept worden.

Identificatie

Onderzoekers zijn bezig om de identiteit van de soldaten te achterhalen. Met gebruik van de lijst met vermiste soldaten uit dat regiment uit die periode zijn de mogelijke identiteiten al teruggebracht tot een dertigtal. De botten van de menselijke resten kunnen meer informatie geven over leeftijd en grootte van de persoon. Dat zorgt ervoor dat er uiteindelijk nog maar een paar identiteiten overblijven en DNA- onderzoek uitsluitsel kan geven voor de nabestaanden. Ondanks dat het een moeilijk en langdurig proces is, is er zeker een grote kans van slagen.

deredactie.be/

www.hln.be/

Afbeelding Heiddy2 [CC BY SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/), via commons.wikimedia.org/

Meer lezen
Tijdvakken
Landen