Soemerische haven ontdekt in Irak

De haven werd gevonden bij de archeologische site Abu Tbeirah, in de buurt van Nasiriya.

Sapienza Universiteit

Soemerische haven ontdekt in Irak

Een team van Italiaanse en Iraakse archeologen heeft in het zuiden van Irak een Soemerische haven ontdekt.  Het 4000 jaar oude complex is de oudste haven die ooit in Irak is gevonden. De vondsten werden 21 maart 2018 gepresenteerd tijdens een conferentie in Rome.

De haven werd gevonden bij de archeologische site Abu Tbeirah, in de buurt van Nasiriya. Vierduizend jaar geleden lag dit gebied aan de kust van de Arabische golf. Het bassin dat gevonden is, is 130 meter lang en zo’n 40 meter breed. Daarmee is de haven ouder dan de haven van Ur.

Haven of reservoir?

Dat het bassin een haven was, staat nog niet helemaal vast. Volgens het team zou het ook kunnen dat het bassin diende als watervoorraad, of misschien zelfs als waterberging tegen overstromingen. Dat het bassin in verbinding stond met omliggende nederzettingen, staat volgens de archeologen wel vast. Volgens hen is het, voor het geoefende oog, zelfs mogelijk om een aantal van de structuren in Google Maps terug te vinden.  

De vondst kan volgens de archeologen in ieder geval meer licht werpen op de Soemerische periode. Met name op een periode van grote klimaatverandering rond 2200 voor christus. In die tijd werd Mesopotamië getroffen door extreme droogte. De archeologen hopen aan de hand van die gegevens ook te weten te komen wanneer en waarom Abu Tbeirah verlaten werd.

Lang in verbinding met de rivier

De vondst, in het stroomgebied waar de Eufraat en de Tigris samen komen, wijst er ook op dat de Soemerische stadsstaten in de regio, al lang in verbinding stonden met de rivierdelta en de Arabische Golf. 

De vondsten werden gepresenteerd tijdens een conferentie aan de Sapienza Universiteit in Rome. Op Facebook is de conferentie terug te kijken.

Bron: 

Meer lezen