Smeltende gletsjer in Noorwegen onthult 500 jaar oude kaarsenbundel

De gevonden kaarsenbundel.

Secrets Of The Ice, facebook.

Smeltende gletsjer in Noorwegen onthult 500 jaar oude kaarsenbundel

In de gletsjer Lendbreen in Noorwegen is een bundel van dennenhout met daarin een kaars gevonden. De vondst werd gedaan tijdens onderzoek bij de randen van de smeltende gletsjer in het nationale park Breheimen. De kaars en de bundel zijn zo’n 400 tot 500 jaar oud. Mogelijk is de kaars afkomstig van boeren die in de lente over de Lendbreen trokken om te overwinteren.

Team van het Glacier Archaeology Program doet onderzoek bij de randen van de smeltende gletsjer. Daarbij hebben de archeologen al honderden vondsten gedaan, waaronder wanten, wandelstokken, speren, sneeuwschoeisel voor paarden, hondenriemen en zelfs de resten van een hond. De oudste voorwerpen zijn zo’n 1000 jaar oud.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Kaarsenbundel

Een gevonden bundel van dennenhout trok de aandacht, omdat de archeologen eerst niet wisten wat het was. Onderzoekers van het Museum of Cultural History in Oslo konden de bundel uiteindelijk heel voorzichtig openmaken, om de inhoud te onderzoeken. Hieruit bleek dat de bundel een kaars van bijenwas bevatte. De kaars dateert uit de periode tussen 1475 en 1635 en is na honderden jaren in het ijs in goede staat gebleven. Het deksel zat nog goed op zijn plek en de kaars lijkt nog steeds zo gebruikt te kunnen worden. De onderzoekers weten nog niet precies hoe de kaars in de gletsjer terecht is gekomen. Mogelijk werd het verloren tijdens de seterbruk van een boerenechtpaar.

Wat is een seterbruk?

Een seterbruk was een reis die boeren door de Lendbreen maakten naar laaggelegen gebieden. Dit gebruik werd voor het eerst genoemd in een tekst uit de 11e eeuw, maar toen was het al een oud gebruik. In de laaggelegen gebieden was tijdens de warme seizoenen meer voedsel voor het vee dan op de boerderij. De boer en boerin woonden tijdens die maanden in een zomerverblijf en de enige lichtbron die ze ‘s avonds hadden was een kaars van bijenwas. Zo’n kaars werd indertijd vaak gebruikt, maar was erg duur. Daarom werd de waardevolle kaars tijdens de reis bewaard in een bundel van dennenhout, zodat hij tijdens de tocht niet beschadigd zou raken.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


 

Meer lezen