Geen foto

Skeletten uit 14e eeuw aangetroffen in Westfriese Omringdijk

Dijkopgang van de Westfriese Omringdijk in Andijk. Foto – GNU/GFDL In de Westfriese Omringdijk zijn bij Oosterleek een aantal skeletten opgegraven van 700 jaar oud. De resten zijn van zowel volwassenen als kinderen. De spectaculaire vondst werd gedaan tijdens de afrondende werkzaamheden van de dijkversterking, waarbij diverse kabels en leidingen in de teen van de dijk werden gelegd.

Tijdens de graafwerkzaamheden kwamen al eerder muren van huizen uit de 17e en 18e eeuw naar boven. Na deze vondst werd er besloten een archeologisch onderzoek te starten, en daarbij kwam een menselijk skelet tevoorschijn. Vooral de onnatuurlijke houding waarin het skelet lag, riep vragen op. Het hoofd werd namelijk gevonden bij het bekken.

Wie waren deze middeleeuwse mensen?

Inmiddels zijn er negen skeletten opgegraven en bestaan er verschillende theorieën over hoe de lichamen hier terecht zijn gekomen. Eén daarvan is dat ze zijn verhangen aan een galg die anderhalve kilometer noordelijker stond. Hier werden tot in de 18e eeuw misdadigers opgehangen. Dat zou ook de vreemde vindplaats van de schedel van het eerste skelet kunnen verklaren. Een andere mogelijkheid is dat het drenkelingen waren.

Mysterie ontrafeld

De archeologen hebben echter uit de vondsten kunnen afleiden dat het waarschijnlijk een binnendijkse begraafplaats is geweest. In de buurt van de vindplaats zijn houten huizen aangetroffen uit de 12e en 13e eeuw. Mogelijk bevindt het huidige onderzoek zich op het oude kerkhof van dit dorp. Het gaat om systematische christelijke begravingen. “Dit is af te leiden aan het feit dat de lichamen met hun hoofd naar het oosten gericht liggen, een christelijke begraafwijze waarbij de dode bij de Herrijzenis de Verlosser uit het oosten zal zien,” aldus het hoogheemraadschap. Daarnaast is er een muur aangetroffen die bestond uit kloostermoppen;  grote bakstenen die in de middeleeuwen vooral werden gebruikt voor kerken, kloosters en kastelen.

De dag van de dijk

Het archeologisch onderzoek zal deze week worden afgerond. De werkzaamheden aan de dijk duren volgens planning tot september 2012. Op 22 september zal tijdens het publieksevenement ‘de dag van de dijk’ de Omringdijk tussen Enkhuizen en Hoorn terug worden gegeven aan de bewoners langs de dijk.

Bron: Blik op Nieuws en Nu.nl

Meer lezen