'El Coloso'
Francisco Goya, 1808
Skelet van Romeinse reus ontdekt
In 1991 is tijdens een opgraving bij de necropolis in de historische stad Fidenae een skelet gevonden dat al direct ongewoon oogde. Uit onderzoek blijkt nu dat het individu leed aan gigantisme, een overproductie aan groeihormonen. Het is het oudste intacte skelet met deze aandoening dat ooit gevonden is.
De analyse van het skelet wees uit dat de Romein 2,02 meter lang was, wat in de derde eeuw na Christus als een reus beschouwd kon worden. Men was indertijd namelijk gemiddeld 1,67 meter lang. Gezien het feit dat gigantisme een zeldzame aandoening is, is een vondst van een dergelijk geval uit de oudheid des te unieker.
Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!
Volgens paleopatholoog Simona Minozzi aan de Italiaanse universiteit van Pisa is dit de eerste bevestigde vondst van een individu met gigantisme uit de oudheid. Gigantisme wordt veroorzaakt door een tumor in de halsklier, met als gevolg een abnormale groei van het lichaam. De aandoening is tegenwoordig bij ongeveer 1 op de 300.000 mensen aanwezig.
De aandoening werd bij het skelet vastgesteld toen onderzoekers schade aan de schedel ontdekten die overeenkomt met een halskliertumor. Daarnaast waren de ledematen disproportioneel lang en vonden de onderzoekers sporen dat de botten nog steeds groeiden toen de persoon al jongvolwassen was. Hij stierf waarschijnlijk toen hij tussen de 16 en 20 jaar oud was, vermoedelijk ook ten gevolge van de aandoening. Mensen met gigantisme lijden namelijk vaak aan hart- en vaatziekten.
Charlotte Roberts, een bioarcheoloog van de Durham universiteit in Groot-Brittannië, wil nader onderzoek verrichten naar de omstandigheden van de aandoening in de oudheid. “We weten namelijk niks van de rol of aanwezigheid van reuzen in de Romeinse wereld,” aldus Roberts.
Bron: National Geographic
Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!