Geen foto

Schip van poolreiziger Robert F. Scott gevonden

Foto van de Terra Nova, gemaakt in 1910 Archeologen hebben voor de kust van Groenland het wrak gevonden van de SS Terra Nova, het Schotse schip dat de Britse ontdekkingsreiziger Robert Falcon Scott in 1910 naar de Zuidpool bracht. De houten restanten werden gevonden door bergingsbedrijf Smith Ocean Institute met behulp van nieuwe sonarapparatuur.

De SS Terra Nova werd in 1884 te water gelaten in Schotland. Het schip was oorspronkelijk bedoeld voor de jacht op walvissen en zeehonden, maar in 1910 werd het vaartuig overgenomen door de Britse ontdekkingsreiziger Robert Falcon Scott. Hij was op dat moment in een hevige strijd verwikkeld met de Noor Roald Amundsen om als eerste mens de Zuidpool te bereiken. Met behulp van de Terra Nova bereikte Scott op 17 januari 1912 zijn bestemming, om er daar achter te komen dat Amundsen hem net voor was geweest.

De gedesillusioneerde Scott zou uiteindelijk nooit meer terugkeren bij de Terra Nova. Samen met zijn vier metgezellen kwam hij tijdens de terugreis van de Zuidpool om het leven. De Terra Nova werd daarop van Antartica gehaald en weer ingezet bij de zeehondenjacht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed het vaartuig vervolgens dienst als bevoorradingsschip. In 1943 voer de Terra Nova in de Atlantische Oceaan op een ijsberg en zonk voor de kust van Groenland.

Daar werd het wrak vorige maand ontdekt door een schip van Smith Ocean Institute, zo maakte het bergingsbedrijf afgelopen week bekend. De vondst werd gedaan tijdens een proefvaart van het nieuwe sonarschip R/V Falkor. Toen de bemanning voor de kust van Groenland een 58 meter lang voorwerp op de bodem scande, hadden zij meteen het vermoeden dat het ging om het schip van Robert F. Scott. Beelden van een onderwatercamera bevestigden niet veel later hun vermoedens en toonden een houten scheepswrak met daarnaast de schoorsteenpijp van de SS Terra Nova.

Beelden van de SS Terra Nova zijn te vinden bij het persbericht van Schmidt Ocean Institute.

Lees op onze zustersite IsGeschiedenis.nl meer over de expeditie van Roald Amundsen, de eerste mens op de Zuidpool.

Bron: Schmidt Ocean Institute

Meer lezen
Tijdvakken
Landen