Schat van Uden onthuld

In het kader van de Nationale Archeologiedagen, 13,14 en 15 oktober 2017, werden op 13 oktober graven onthuld in het Museum voor Religieuze Kunst.  Het gaat om twee replica’s van graven met grafvondsten die in 2014 even buiten Uden werden gevonden. Janneke Berkelbach van de Nationale Archeologiedagen en gedeputeerde Henri Swinkels onthulden het eerste graf en de schat van Uden en gaven zo het startsein voor de Nationale Archeologiedagen.

Merovingische tijd

In 2014 voerden archeologen en vrijwilligers een opgraving uit bij Uden, waaruit vondsten uit de Merovingische tijd tevoorschijn kwamen. Ze vonden onder andere 29 graven, met in de monden een gouden munt. De archeologen vonden glaswerk, edelstenen, sieraden en gereedschap, maar ook lansen, zwaarden, bijlen, dolken, paardenbitten en pijlpunten.

Unieke buidelbeker

Een wel heel bijzondere vondst is een buidelbeker van glas. Volgens de archeologen zijn er maar negen bekend over de hele wereld. Frans Theuws, hoogleraar Middeleeuwse Archeologie aan de Universiteit in Leiden, voert onderzoek uit naar het economisch herstel van West Europa na de val van het Romeinse rijk. De schat van Uden maakt deel uit van dit onderzoek dat met Europese subsidie bekostigd wordt.

www.bd.nl/uden/

Afbeelding: www.archeologiedagen.nl/pers-2017/  

Meer lezen