Romeinse opgraving bij Bemmel

In totaal vonden de archeologen 48 crematiegraven

Rijkswaterstaat

Romeinse begraafplaats gevonden bij Bemmel

Bij Bemmel, in de Betuwe is een Romeins grafveld uit de tweede en derde eeuw na Christus blootgelegd. Het grafveld is uniek voor Nederland. Het grafveld kwam aan het licht bij werkzaamheden voor de aanleg van een nieuw gedeelte van de A15.

In het grafveld zijn 48 graven teruggevonden. Het gaat om opgeworpen grafheuvels, waarin de gecremeerde resten van de overledenen werden begraven. De kwaliteit en compleetheid van de graven is uitzonderlijk volgens de archeologen en uniek voor Nederland. Veel van de graven zijn namelijk nog compleet, in vier graven zijn zelfs nog complete askisten van tufsteen gevonden. In de graven zijn ook veel grafgiften gevonden, die grafgiften lagen in speciaal getimmerde kamers in de heuvels. Ook dat is bijzonder, want gewoonlijk werden grafgiften bijgezet in simpele kuilen.

Luxe en weelde bij Bemmel

De grafgiften die zijn gevonden, stralen ook luxe en weelde uit. Het gaat om veel geimporteerde goederen, zoals geverfd aardewerken serviesgoed en olielampen. Ook zijn er kannen, flessen en een kommen van glas en brons gevonden. Bijzonder zeldzaam zijn persoonlijke voorwerpen, zoals kleding- en haarspelden, spiegels en zelfs een parfumflesje met inhoud. Helemaal zeldzaam was de vondst van de fragmenten van vier perkamentrolhouders. Zulke spullen worden in de Nederlandse bodem nauwelijks gevonden.

Rijkswaterstaat maakte een filmpje van de opgraving

Romeinse villa bij Bemmel?

Bemmel ligt vlak bij Nijmegen, dat een belangrijk Romeins centrum was. In en rond Bemmel zijn vaker Romeinse vondsten gedaan. Archeologen vermoeden dat het grafveld bij een nabijgelegen villa hoort. Die villa is echter nog niet teruggevonden. Wel staat gezien de giften vast, dat het grafveld vooral gebruikt werd door de plaatselijke elite.

Een aantal vondsten zal op 27, 28 en 29 april 2018 in Bemmel aan het publiek gepresenteerd worden, tijdens de Romeinenweek. Er zijn ook plannen om in 2019 een aantal vondsten tentoon te stellen in het Museum Valkhof in Nijmegen.

Bron en afbeeldingen:

Rijkswaterstaat

Meer lezen