Onderzoekers snappen maar niet waar de pot voor diende.

Romeinse pot zet vraagtekens bij archeologen

Onderzoekers snappen maar niet waar de pot voor diende.Een oude kleipot die in stukjes werd gevonden in een Canadees museum is gereconstrueerd. Er zitten echter talloze gaten in de 1.800 jaar oude pot. Waarvoor de Romeinen het voorwerp gebruikten, is voor archeologen zelfs niet duidelijk.

De pot is maar 40 centimeter hoog en werd in 180 kleine stukjes gevonden in een opslagruimte in het museum van Ontario Archaeology. Maar zelfs na de reconstructie was het nog niet duidelijk waar de pot nou eigenlijk voor diende. Er is nog nooit een soortgelijke pot uit de Romeinse tijd gevonden.

“Iedereen staat er versteld van,” aldus Katie Urban, één van de onderzoekers bij het museum. “We hebben het al naar allerlei Romeins aardewerkexperts en andere keramiekexperts gestuurd, maar niemand lijkt met een voorbeeld te kunnen komen.”

De onderzoekers speculeren dat de pot diende voor het bewaren van knaagdiersnacks, zoals de relmuis die bij de Oude Romeinen als een lekkernij werd beschouwd. Die werden echter in potten genaamd gliraria gehouden en die zagen er anders uit dan deze. Een andere theorie is dat het als een lamp gediend kan hebben.

Zelfs de vondst van het voorwerp heeft een mysterieus tintje. De pot zou met Romeins-Britse voorwerpen meegezonden zijn naar het museum. Deze werden in 1950 gevonden tijdens opgravingen van een Tweede Wereldoorlog bomkrater in Londen. De pot stond echter niet op de lijst van voorwerpen die de opgraver, wijlen William Francis Grimes, had gestuurd. Wel weet Urban dat de lijst incompleet was.

Ook is er een kleine kans dat de pot van een opgraving uit Irak komt, van de eeuwenoude stad Ur. Er zijn ook voorwerpen van die opgraving gevonden in het Canadese museum, en die dateren tot 5.000 jaar geleden.

Bron: Live Science

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's