Romeins badhuis gevonden in Metropolis
Turkse archeologen hebben bij de opgravingen van de oude Griekse stad Metropolis een Romeins badhuis aangetroffen. Vermoedelijk stamt het bouwwerk uit de tweede eeuw voor Christus, toen het Griekse rijk Pergamon een verbond sloot met Rome. In die periode vormde de stad Metropolis het economische en culturele centrum van de regio.
De naam ‘Metropolis’ is afkomstig van het Griekse woord voor ‘moederstad’. Archeologen vermoedden dan ook dat de locatie al meer dan 5000 jaar bewoond wordt. Waarschijnlijk behoorde de stad, gelegen in het Turkse Anatolië, oorspronkelijk tot het rijk van de Hittieten, een antiek volk uit de Bronstijd. Na het uiteenvallen van het rijk van Alexander de Grote werd Metropolis vervolgens onderdeel van het Griekse koninkrijk Pergamon. In die periode kende de stad waarschijnlijk haar hoogtijdagen en groeide het uit tot het economische en culturele centrum van de regio.
Opgravingen
In 1972 was het de Turkse professor Recep Meriç die de historische locatie van Metropolis voor het eerst herontdekte. Zeventien jaar later werd begonnen met de eerste opgravingen, die tot op de dag van vandaag voortduren. Naast resten uit de Bronstijd en de Hellenistische periode troffen de archeologen ook Romeinse, Byzantijnse en Ottomaanse gebouwen aan. Daarnaast zijn er sporen gevonden die er mogelijk op wijzen dat Metropolis al ver voor de Bronstijd, namelijk gedurende de Neolitische periode (9500 voor Christus – 3500 voor Christus), bewoond was.
Badhuis
Ook in het afgelopen jaar werden er nog vele archeologische ontdekkingen gedaan in Metropolis. Eén daarvan was een oud Romeins badhuis met een oppervlakte van meer dan honderd vierkante meter. Het rechthoekige gebouw was grotendeels bekleed met mozaïeken en stamt vermoedelijk uit de tweede eeuw voor Christus. Pergamon sloot in die tijd een verbond met Rome, wat hen onder sterke Romeinse invloed bracht. Toch werden er in het bad ook standbeelden aangetroffen van de Griekse oppergod Zeus en Tyche, de godin van het geluk.
Bron: Archeology Daily