De gevonden schedel met chirurgische ingrepen

De gevonden schedel met chirurgische ingrepen

Afbeelding tegoed: Micarelli et al., International Journal of Osteoarchaeology

Riskante vorm van schedelchirurgie ontdekt bij middeleeuwse Italiaanse vrouw

In Italië is bij onderzoek naar de schedel van een vrouw uit de 6e tot 8e eeuw een bizarre ontdekking gedaan. Het blijkt dat de vrouw meerdere chirurgische ingrepen heeft ondergaan, waarvan ze er minstens één heeft overleefd.

De schedel werd gevonden op de Longobardische begraafplaats van Kasteel Trosino, dat in Midden-Italië ligt. Na de val van het West-Romeinse Rijk werd de plek een strategisch bolwerk van de Byzantijnen die begin zesde eeuw grote delen van Italië veroverden. Kort daarna werden de Byzantijnen echter zelf verdreven door de Longobarden, een Oost-Germaanse volksstam die vanuit het noorden naar Italië trok. De Longobarden stichtten hier een koninkrijk, dat  longobardische van 568 tot 774 grote delen van de Italiaanse laars zou bestrijken.  Ook Trosino maakte hier deel van uit, de vesting werd in deze periode door verschillende hoogstaande Longobarische families bewoond.

Vondst

De begraafplaats werd in de 19e eeuw voor het eerst ontdekt. Er zijn in totaal honderden graven teruggevonden met vele botresten, waaronder de schedel van deze vrouw. Uit onderzoek naar deze schedel bleek dat hij afkomstig was van een vrouw die rond haar 50e was overleden. De schedel werd gevonden in een dubbel graf aan de buitengevel van de christelijke kerk, in het midden van de begraafplaats.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Ook werden er meerdere grafgiften opgegraven. Het gaat hierbij om een bronzen broche, kam en gouden filamenten. De begraafplaats en de kostbare grafgiften suggereren dat de twee eigenaren (een man en een vrouw) uit een bevoorrechte familie komen. De schedel bleek goed bewaard gebleven.

Chirurgische ingreep

Onderzoekers van de Sapienza Universiteit van Rome ontdekten dat schedel van de vrouw sporen van een chirurgische ingreep vertoonde. In een onlangs gepubliceerde studie betogen ze dat de patiënt waarschijnlijk een reeks operaties heeft ondergaan om een ​​systeemziekte aan haar hoofd te behandelen. De onderzoekers konden echter niet precies zeggen waarvoor de vrouw werd geopereerd en of dat de operaties enig positief effect hadden. Wat wel duidelijk is, is dat de eerste ingreep op haar schedel verrassend goed is hersteld.

Het kruisvormige litteken op de schedel wijst er volgens de onderzoekers op dat er een incisie in het bot is gemaakt met behulp van een metalen, scherpgerande schraper. Het genezingsproces duurde ongeveer zes maanden, wat betekent dat de vrouw nog leefde na de ingreep. Of de operatie ook een positief effect had op haar gezondheid is niet duidelijk. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat het zeer waarschijnlijk wel om een medische ingreep ging en geen ritueel gebruik. Dat laatste leek de onderzoekers behoorlijk onwaarschijnlijk, aangezien er geen archeologisch bewijs is van rituele operaties bij Castel Trosino. Toch hebben zij ook geen direct bewijs gevonden dat duidt op een tumor, trauma of andere aandoening bij de vrouw.  

Een tweede reeks V-vormige markeringen op de schedel vertoonde echter geen genezing, wat betekent dat de vrouw waarschijnlijk zeer snel na deze tweede operatie is overleden. Of ze is omgekomen als een direct gevolg van deze schedeloperatie, is echter onduidelijk.

Vorm- en gietproces op de gevonden schedel

Vorm- en gietproces op de gevonden schedel

Onlinelibrary.wiley

Volgens de auteurs van het onderzoek is hun ontdekking een van de weinige archeologische bewijzen van een schedeloperatie uit de vroege middeleeuwen. De wetenschappers hopen dat deze studie de weg vrijmaakt voor meer toekomstige onderzoeken naar de methodes van de chirurgische procedures uit dit tijdperk.  


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!Meer lezen
Landen
Thema's