Graf cirkel in Griekenland

Een begraafplaats in Mycene in Griekenland

Andreas Trepte [CC BY-SA 2.5] via Wikimedia Commons

Rijkdom aan Macedonische schatten is over het hoofd gezien door plunderaars

Archeologen op een kerkhof in Macedonië, in het noordwesten van Griekenland, waren dolblij dat plunderaars lang niet alle graven hebben leeggeroofd. Schatten van goud, zilver en brons zijn achtergelaten voor de archeologen om te ontdekken. Na jaren zoeken, hebben experts veel historische schatten gevonden, waaronder een zeldzaam goudmasker. De vondsten zijn belangrijk omdat ze inzichten geven in de oorlogscultuur van het oude Griekenland.

Een licht geroofde necropolis

Het kerkhof dateert waarschijnlijk uit de 6e eeuw voor Christus, maar veel van de graven komen uit verschillende tijdsperioden. Deze begraafplaats was in de oudheid geplunderd door grafrovers. Het is niet bekend hoeveel graven zijn geopend en hoeveel voorwerpen van onschatbare waarde in het verleden zijn gestolen. Velen geloofden dat de begraafplaats geen schatten meer had, maar er was een groot aantal plekken die door de overvallers is gemist.

Militaire aristocratie

Het Griekse ministerie van Cultuur heeft in een verklaring aangekondigd dat de "meest indrukwekkende vondsten afkomstig waren uit de graven van krijgers die stierven in de 6e eeuw voor Christus en lid waren van een machtige militaire aristocratie". Als leden van de elite zouden ze in dit tijdperk begraven zijn met waardevolle bezittingen, zoals gebruikelijk was. Onder de opgravingen was een waardevol gezichtsmasker, speciaal gemaakt voor begrafenissen. Het begrafenismasker is gemaakt van geslagen goud en is waarschijnlijk gedragen door een lokale hoogwaardigheidsbekleder.

Veel van de krijgers lijken begraven te zijn met hun wapens en hun pantser. In sommige graven zijn delen van wapens gevonden, zoals ijzeren speerpunten en fragmenten van zwaarden. De archeologen hebben ook vier helmen van brons opgegraven, met jukstukken en enkele bronzen ‘schoppen’, die de onderbenen van de krijgers zouden hebben beschermd.

Oude begrafenisrituelen

De archeologen vonden ook een bronzen urn, die opmerkelijk goed bewaard is gebleven. Het heeft een vakkundig gemaakt handvat in de vorm van een hand, maar het andere handvat ontbreekt. Fragmenten van beeldjes werden ook gevonden in sommige van de graven, net als een ijzeren model van een landbouwwagen. Sommige van deze opgravingen kunnen verband houden met oude begrafenisrituelen.

De vondsten zijn buitengewoon omdat ze inzicht bieden in de samenleving van het oude Griekenland. Ze kunnen onderzoekers helpen om de begrafenismethoden en de overtuigingen van de cultuur in die tijd beter te begrijpen. De vondsten kunnen hen ook helpen de krijgers-elite te begrijpen die ooit dit deel van de wereld domineerde. Het graven op de enorme begraafplaats gaat door, en archeologen hopen dat er nog meer waardevolle vondsten worden opgegraven.

Meer lezen