Resten van Azteekse leiders mogelijk gevonden

In Mexico City is een doorgang gevonden naar twee afgesloten kamers in de Templo Mayor. De kamers leidden mogelijk naar een tombe. De archeoloog Leonardo Lujan ontdekte de doorgang,  die leidt naar een rond platform waar vermoedelijk Azteekse leiders werden gecremeerd.


De ontdekte doorgang is niet heel groot. De gang is 45 cm breed en 152 cm hoog en maakt deel uit van een ruim 8 meter lange tunnel. De tunnel werd aanvankelijk geblokkeerd door een steen van 3 ton.

Beenderen en schedels

Nadat de zware steen was verwijderd, stuitten onderzoekers op de resten van lichamen. Er werden geraamtes van baby’s en schedels van kinderen gevonden. Het lijkt erop dat ze onthoofd zijn. Er zijn ook messen gevonden. Deze messen werden destijds vaak gebruikt om mensen te offeren, wat verklaart waarom de menselijke resten onthoofd zijn. Daarnaast zijn er ook beenderen van adelaars en gouden ornamenten aangetroffen.

                     Reconstructie Templo Mayor

Ceremonieel platform

De doorgang is een verlengde van de tunnel en leidde naar het ceremonieel platform. Ook wel bekend als Cuauhxicalco. Eerder gevonden documenten van de Spaanse handelaars uit 1521 duidden op ingewikkelde lijken van koningen. Daarnaast zeggen de papieren dat de resten van de Azteekse leiders daar werden verbrand.

Verzegelde kamers

De twee verzegelde kamers worden volgend jaar onderzocht. De archeoloog Lujan vermoedt dat de stoffelijke overschotten van Azteekse leiders worden gevonden. Het zou volgens de archeoloog een logische plek zijn. De Templo Mayor was namelijk de belangrijkste tempel in de Azteekse hoofdstad Tenochtitlan. Onderzoekers geloven dat de Azteken hun leiders cremeerden tijdens hun leiderschap vanaf 1325 tot 1521. Daar hebben ze echter nog geen bewijs voor. De vermoedelijke vondst van de leiders zou daarom als geroepen komen.

Bronnen

www.newser.com
abcnews.go.com

Afbeelding

Wikimedia Commons 'Templo Mayor'

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's