Geen foto

Resten oude dorpswijk in Meerkerk blootgelegd

Gemeente Meerkerk in 1866 (Wikimedia Commons)Bij opgravingen in de Tolstraat in Meerkerk zijn resten gevonden van een dorpswijk uit de zeventiende eeuw. Archeologen van SOB Research voeren de opgraving uit in verband met uitbreiding van het Modehuis Zwijnenburg dat hier gevestigd is.

Auteur: Simone van Leur

Bij de sloop van de bestaande bebouwing van het Modehuis kwamen de oude resten bloot te liggen. Er werd altijd aangenomen dat alle sporen van de oude bebouwing waren weggevaagd bij de aanleg van nieuwbouw in de tweede helft van de twintigste eeuw. De oude huisplattegronden en de erven van de bebouwing die daarbij horen zijn intact aangetroffen.

De resten betroffen een huizenblok met zeven huizen, deze werden al weergeven op een kaart uit het begin van de negentiende eeuw. De wijk van Meerkerk waarin deze huizen zich vroeger bevonden, lag op een door mensen gemaakt schiereiland dat waarschijnlijk werd aangelegd in de zeventiende eeuw. De aanleg van dit schiereiland kan echter ook al in de veertiende eeuw zijn geweest, daarmee is de kans aanwezig dat er nog resten uit de late Middeleeuwen te vinden zijn.

De buitenmuren, binnenmuren, vloeren en stookplaatsen van de oude huizen zijn aangetroffen in de oude bebouwing. Ook werden de resten van een oude smederij bloot gelegd. Het is opmerkelijk dat er een heel huizenblok uit deze periode is aangetroffen, meestal worden bij opgravingen binnen deze periode alleen losstaande of enkele huizen aangetroffen. Binnen twee weken zullen de opgravingen worden afgerond.

Op 31 augustus zal er van 13:00 tot 16:00 uur een open dag worden gehouden op de opgravingslocatie. Hier zullen ook de voorlopige resultaten gepresenteerd worden door een archeoloog van SOB Research.

Meer lezen
Tijdvakken
Landen