Replica’s van de historische poort Palmyra gebouwd

In augustus 2015 blies IS de oude tempel in Palmyra op. Het Instituut voor Digitale Archeologie besloot dat de poorten in ieder geval niet verloren moesten gaan door eventueel oorlogsgeweld. De poort is het enige deel van de oude Tempel van Bel dat nu nog overeind staat.

Palmyra, ook wel ‘de parel van de woestijn’ genoemd, ligt zo’n 200 km van Damascus af. Het was eerder een drukbezocht toeristisch gebied, maar nu IS het op de monumenten voorzien heeft zal dat na de oorlog waarschijnlijk verminderen. IDA is van plan, door middel van het creëren van 3D-beeld van de oude tempels en poorten, de monumenten te herbouwen.

Twee replica’s in het westen

Van de Tempel van Bel hebben zij echter geen 3D-beelden meer kunnen maken en daardoor zal het herbouwen van het oude monument lastig worden. De 15 meter hoge toegangspoort van de Tempel van Bel zal wel gereconstrueerd worden. Twee replica’s zullen op Times Square in New York en Trafalgar Square in Londen worden geplaatst. De poorten zullen het middelpunt zijn van de Week van de Archeologie in april. Bovendien staat de bouw van de replica’s symbool voor het tarten van de verwoestingsacties in het Midden-Oosten. Zo blijft het erfgoed en het verhaal achter de tempel toch bewaard.

Palmyra

Palmyra was aanvankelijk een oase in de woestijn, maar ontwikkelde zich snel tot een belangrijke handelsstad voor Mesopotamië. Later werd het een Romeinse kolonie en groeide het uit tot een samensmeltingspunt van oost en west. Lees hier meer over de geschiedenis van Palmyra, de Stad van Duizend Zuilen.

Bronnen

www.volkskrant.nl

www.theguardian.com

www.nu.nl

Wikimedia

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's