Reizigers zijderoute aten gevarieerder dan stadsbewoners

De steden waren niet zulke culinaire smeltkroezen als lang werd gedacht. 

Washington University

Reizigers op de zijderoute hadden een gevarieerder dieet dan stadsbewoners

Althans, een gevarieerder dieet dan de bewoners van de steden die de nomaden en karavaanreizigers onderweg aandeden. Lang werd gedacht dat juist de steden culinaire smeltkroezen waren, waarvan de bewoners door al het verkeer in de stad een gevarieerd dieet hadden, maar nu blijkt dat dat toch anders lag.

Reizigers aten gevarieerder

Archeologen baseren dat op isotopenonderzoek naar skeletten die op verschillende plekken langs de zijderoute zijn opgegraven. De conclusie van het onderzoek klinkt even logisch als eenvoudig: de stedelingen waren gebonden aan het voedsel dat zij lokaal konden produceren, de nomaden en reizigers op de karavaanroutes aten juist datgene dat ze onderweg tegenkwamen. Daardoor was hun dieet veel gevarieerder.

Skeletten uit verschillende gemeenschappen

Het onderzoek werd gedaan naar skeletten die werden opgegraven in Kazachstan en Oezbekistan en daarna naar de Universiteit van Kiel werden gebracht voor verder onderzoek. De skeletmosters kwamen van skeletten die op verschillende plaatsen langs de zijderoute in Centraal Azië zijn opgegraven. De skeletten kwamen uit verschillende klimaatzones en gemeenschappen en werden op verschillende geografische locaties gevonden.

Het botmateriaal is een waardevolle bron van informatie voor archeologen en antropologen. Op basis van botmateriaal kan worden vastgesteld hoe het dieet van mensen er voor langere tijd uit zag.

Bron en afbeeldingen:

Washington University
 

Meer lezen