ptolemaisch badhuis opgegraven

De resten van het badhuis

Egyptisch Ministerie van Oudheden

Ptolemeisch badhuis opgegraven in Egypte

Bij een opgraving in San El-Hagar, in Egypte, hebben archeologen de resten van een Grieks-Romeins gebouw ontdekt. Tijdens de opgraving stuitten de archeologen op rode bakstenen. Tussen de resten deden archeologen ook nog verschillende waardevolle vondsten.

De resten zouden hebben toebehoord aan een badhuis uit de Hellenistische periode, waarschijnlijk tijdens de heerschappij van Ptolemaeus III (246-221 v.Chr.) of Ptolemaeus IV. Dat vermoeden baseren de archeologen op de vondsten die tussen de resten werden gedaan. Het onderzoek naar de funderingen is echter nog gaande, dus een definitieve conclusie over de functie van het gebouw, wordt nog niet gegeven.

Kleine voorwerpen opgegraven in badhuis

Tussen de resten van het badhuis werd een grote hoeveelheid vondsten gedaan. Daarbij gaat het om bronzen gereedschap, aardewerk, en terracotta beeldjes. Bijzonder waren ook een stuk steen met hiërogliefen, een klein beeldje van een ram en een gouden munt.

Gouden munt met Ptolemaeus III

De gouden munt hielp de archeologen bij het dateren van het bouwwerk. Op de munt stond de beeltenis van Ptolemaeus III met een kroon. Die munt zou geslagen zijn tijdens de heerschappij van zijn opvolger Ptolemaeus IV. Daarmee zou Ptolemaeus IV zijn voorganger en vader hebben willen herdenken. Op de andere zijde van de gouden munt is een hoorn des overvloeds afgebeeld.

Het Egyptische ministerie van Oudheden maakte de vondsten bekend op haar Facebookpagina.

Meer lezen