Potten voor plantenpap gevonden in Libische Sahara

In de Libische Sahara zijn stukken aardewerk gevonden van 10.000 jaar geleden. Volgens archeologen tonen de scherven aan hoe in de prehistorie al gebruik werd gemaakt van koken met potten. Dit zou destijds zijn gebruikt voor het bereiden van planten en wilde granen.

Honderden potten

Meer dan honderd stukken van de keramische potten worden door de Britse archeologen bestudeerd. Ze kwamen achter de grote diversiteit van de inhoud door de bewaarde olieresten in het aardewerk. Ook analyseerden ze de hoeveelheid koolstof in het materiaal.

De Libische Sahara

Zo droog en dor als de Libische Sahara inmiddels is, zo groen en vruchtbaar was het gebied destijds. Hierom denken de Britse onderzoekers dat de destijdse bewoners de planten en zaden gebruikten als vleesvervanger, wanneer de jacht niets had opgeleverd. Ze verwerkten het dan als een soort van pap.

Noord-Afrikaans dieet

De vondst van het aardewerk vormt volgens de universiteit van Bristol het eerste directe bewijs van het betreffende dieet bij Noord-Afrikaanse jagers en verzamelaars. Het betreft veel verschillende soorten (water)planten, zaden en granen. Hun vondst van de potten zorgde voor een gevarieerdere en veiligere mogelijkheid tot het eten van planten. Het maakte de voeding makkelijker verteerbaar en soms minder giftig. 

Bronnen:

BBC.com Vondst

Afbeeldingen:

commons.wikimedia.org Sahara

Meer lezen

Tijdvakken

Landen