Veel van de tekeningen in de grotten zijn door kinderen en peuters gemaakt.

Peuters uit steentijd kregen les in grottekeningen

Veel van de tekeningen in de grotten zijn door kinderen en peuters gemaakt.Een onderzoek naar de grottekeningen in de grotten van Dordogne, waaronder die van Lascaux en Rouffignac, wijzen uit dat kinderen uit de steentijd, zo’n 13.000 jaar geleden, geleerd werden om te vingerverven.

Volgens archeologen van de universiteit van Cambridge zijn veel van de tekeningen in de grotten door kinderen en peuters gemaakt. Bovendien zouden ze geholpen zijn door volwassenen om de kriskrassende lijnen en cirkeltjes die gevonden zijn, te maken.

Er zijn 158 afbeeldingen van mammoeten, 28 van bizons, 15 van paarden, 12 van geiten, 10 van neushoorns, vier van mensen en één van een beer gevonden in de grotten. Dat is echter nog maar een klein deel van alle tekeningen die de muren sieren, die voornamelijk bestaan uit abstracte vormen.

Veel van het kliederen is verspreidt over de muren en het plafond, wat aangeeft dat de kinderen opgetild zijn door de ouderen. De muren in één specifieke grotkamer zitten bovendien vol van de kinderlijke tekeningen, wat de archeologen doet denken dat het een aparte kinderkamer was. De archeologen schatten de leeftijd van de kinderen op twee tot zeven jaar oud.

“Het is speculatie, maar ik denk dat in die specifieke kamer kinderen werden aangespoord om meer kunst te maken dan de ouderen,” aldus Jess Cooney, PhD student bij de universiteit. “Het kan ook gebruikt zijn als rituele kamer, voor een initiatie of iets dergelijks.”

“De tekeningen toont aan dat dit niet een activiteit was waar kinderen heen en weer renden. Het toont samenwerking tussen kinderen en volwassenen. Dit was een gezamenlijke bezigheid.” Sommige tekeningen werden in de diepste grotten, die meer dan vijf kilometer diep zijn, gevonden. De reden waarom de tekeningen werden gemaakt, is nog altijd niet bekend. “Misschien om simpelweg iets te doen op een regenachtige dag.”

Bron: The Guardian

Meer lezen

Landen