Dinosaurusei

Een artistieke impressie van de dinosaurus in het ei

Universiteit van Birmingham / Julius Csotonyi.

Perfect bewaard gebleven babydinosaurus ontdekt

Een internationaal team van wetenschappers heeft in een fossielen ei een bijna perfect bewaard gebleven babydinosaurus ontdekt. Het fossiel werd gevonden in Ganzhou in het zuiden van China en is tussen de 72 en 66 miljoen jaar oud. Opvallend is de houding van de dinosaurus, die vergelijkbaar is met de houding van moderne vogels in een ei. “Dit is een van de best bewaard gebleven dinosaurus-embryo’s die ooit is gevonden”, aldus Fion Waisum Ma, een van de onderzoekers.

Het embryo, dat door de onderzoekers ‘Baby Yingliang’ is genoemd, is afkomstig van Oviraptorosaurus. Dit waren gevederde, tweebenige dinosauriërs, die miljoenen jaren geleden in Azië en Noord-Amerika leefden en genetisch verwant zijn aan moderne vogels. De opvallende opgerolde houding van ‘Baby Yingliang’ is nog niet eerder aangetroffen bij dinofossielen en was tot nu toe alleen bekend bij de embryo’s van vogels. Deze houding heeft als functie het stabiel houden van de kop tijdens het uitkomen van een ei. “Dit laat zien dat dit gedrag van moderne vogels afstamt van hun dinosaurus-voorouders”, aldus onderzoeker Fion Waisum Ma in een interview met AFP.

Fossiel

Het gevonden fossiel

Xing et al. / iScience.



Gevarieerde soort

Oviraptorosauriërs - wiens naam ‘eierstelende hagedis’ betekent – waren een groep dinosauriërs, waarbij er grote verschillen tussen de diverse soorten bestonden. Dit gold met name voor hun grootte. Sommige soorten waren ongeveer even groot als een kalkoen, terwijl de grootste oviraptorosauriërs tot wel 8 meter lang konden worden. Baby Yingliang was 27 centimeter lang en kon waarschijnlijk 2 tot 3 meter lang worden als hij volgroeid was.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? Ja graag!


Ontdekking van het fossiel

Het ei waar het fossiel in zat, werd al in 2000 ontdekt, in de Chinese provincie Jiangxi. Jarenlang verbleef het in de collectie van het Chinese Yingliang Natuurhistorisch Museum van Stenen in Xiamen, waar het bijna vergeten werd. Tijdens het samenstellen van een nieuwe museumcollectie, stuitten museummedewerkers weer op het ei, dat inmiddels dwars doormidden was gebroken. De medewerkers dachten botjes in het ei te herkennen, waarna verder onderzoek naar het fossiel het embryo onthulde. “Deze dinosaurus-embryo is een van de mooiste fossielen die ik ooit heb gezien”, vertelt onderzoeker Steve Brusatte in een persbericht. “Deze kleine ongeboren dinosaurus lijkt net op een babyvogel, opgerold in zijn ei. Dit is bewijs dat veel van de eigenschappen van hedendaagse vogels, in eerste instantie ontstonden bij hun dinosaurus-voorouders.”

Het onderzoeksteam hoopt nog meer over Baby Yingliang te weten te komen door middel van geavanceerde beeldtechnieken, om bijvoorbeeld de nog niet blootgelegde schedelbotten nader te onderzoeken. Deze en andere delen van het skelet liggen namelijk nog verborgen achter steen.

Bronnen: Universiteit van Birmingham, Scientias

Meer lezen