Overblijfselen uit de IJzertijd gevonden bij station Driebergen-Zeist

Bij station Driebergen-Zeist zijn bij werkzaamheden verschillende overblijfselen gevonden van een boerderij uit de IJzertijd (800 v.Chr). Het gaat om afdrukken van houten palen. De resten werden gevonden tijdens de voorbereidingen van de bouw van een nieuwe tunnel onder het spoor. 

Archeologische vondsten

Archeologen vonden bij het spoor scherven van aardewerken potten die de bewoners van de boerderij waarschijnlijk hebben gebruikt. Het hout dat voor de boerderij werd gebruikt is niet meer bewaard gebleven. Er wordt verwacht dat er nog meer spullen worden gevonden bij het station. Archeoloog Lourens van der Feijst noemt tegenover RTV Utrecht het stukje grond bij het station ‘een historische goudmijn’, vanwege de sporen van menselijke aanwezigheid die zijn achtergelaten.

Het station Driebergen-Zeist wordt de komende jaren verbouwd om de perrons veiliger te maken en het fileprobleem rond het station op te lossen. Door een tunnel onder het spoor te maken, hebben de auto’s geen last meer van de treinen. Ook wordt het busstation vergroot en komt er een ondergrondse fietsenkelder.

Andere station vondsten

Prorail is de laatste jaren veel treinstations aan het vernieuwen. Net als bij station Driebergen-Zeist werden ook in Dieren en Maastricht archeologische resten gevonden tijdens werkzaamheden. In Dieren werden in 2017 ongeveer vijftig graven uit de IJzertijd gevonden. Ook werden een zeventiende eeuwse kraan, munten en een vingerring van brons blootgelegd. In 2016 werd in Maastricht bij de aanleg van een fietsenstalling onder het station resten gevonden uit de Romeinse Tijd en ook de IJzertijd. De Romeinse vondsten bestaan uit fragmenten natuursteen, dakpannen, aardewerk en muntjes. Ook werden overblijfselen van ovens gevonden. Al deze vondsten geven een beeld van de vroegere bewoners van Nederland.


Bronnen:


Rtvutrecht.nl: vondst Driebergen-Zeist
Prorail.nl: Station Driebergen-Zeist
Rheden.nieuws.nl: Opgravingen dieren
Fietsenstallingmaastricht.nl: Archeologische vondsten maastricht

Afbeelding:


Wikipedia.org: Station Driebergen-Zeist

Meer lezen

Tijdvakken

Landen