Geen foto

Overblijfselen koning Richard III vermoedelijk gevonden

Resten van koning Richard III zijn vermoedelijk gevonden. Nadat bekend werd dat de kerk waarin de Britse koning Richard III is begraven onder een parkeerplaats in Leicester ligt, is de locatie onderhevig aan een grootschalig archeologisch onderzoek. Inmiddels hebben de archeologen menselijke resten gevonden die mogelijk toebehoren aan de Engelse koning Richard III.

Kortgeleden werden fragmenten van de kerk op de locatie ontdekt. Het betreft resten van een muur, een galerij en een aantal vloertegels. Volgens de onderzoekers is het vrijwel onmiskenbaar dat dit de kerk is waar Richard III in is begraven.

Nu zijn er menselijke resten gevonden. “We zeggen niet dat we Richard III hebben gevonden,” aldus een woordvoerder van het team. “Maar dit skelet heeft wel de kenmerken die verder onderzoek rechtvaardigen.” Het skelet vertoont namelijk sporen van geweld.

Scoliose

Tussen de rugwervels is een pijlpunt ontdekt en de schedel toont sporen van een hoofdwond.
Gezien het feit dat Richard om is gekomen tijdens de Slag bij Bosworth in 1485, is het goed mogelijk dat de verwondingen in die slag zijn toegebracht. Ook blijkt dat de man aan scoliose leed. Dit is een vervorming van de ruggengraat, wat overeenkomt met historische bronnen die de koning als misvormd portretteren.

De menselijke resten zijn nu onderhevig aan DNA-onderzoek. Onderzoekers gaan het DNA vergelijken met dat van een afstammeling van de zus van Richard. Dit onderzoek kan meerdere maanden in beslag nemen. Als duidelijk wordt dat het hier inderdaad om de resten van Richard III gaat, zal hij een koninklijke begrafenis krijgen in de kathedraal van Leicester.

Richard III staat bekend als een tiran, zowel in historische bronnen als in Shakespeare’s werk. Veel historici zijn het er echter over eens dat dit beeld niet klopt en waarschijnlijk door de opvolger van Richard, koning Henry van de Tudor-dynastie, verzonnen is om zijn reputatie neer te halen. Richard III regeerde van 1483 tot 1485.

Bron: Discovery

Meer lezen