Een opgraving van leisteen, een olieachtige steensoort.

Overblijfselen IJzertijd gevonden tijdens evaluatie nieuw pijpsysteem

Een opgraving van leisteen, een olieachtige steensoort.Een eeuwenoude vesting uit de IJzertijd nabij het Engelse dorp Pinhoe is door archeologen aan het licht gebracht. Ze werkten aan een archeologische evaluatie voor een nieuw pijpsysteem van South West Water, een water en riool voorzieningsbedrijf, toen ze plots de vondst deden.

De archeologen vonden een grote, prehistorische behuizing onder de grond. Bij nader onderzoek bleek dat er een grote opening in die behuizing zat. “Iemand heeft veel moeite gedaan om deze opening te bouwen in eerdere dagen,” zei James Field, ecologist bij South West Water. “In de diepere lagen vonden we een stapel gebroken armbanden gemaakt van leisteen - een olieachtige, zachte steen.”

“In de behuizing zelf was een ijzerwerk smeltoven uit de IJzertijd, wat ook erg zeldzaam is in deze provincie,” vervolgde Field. “Het is mogelijk dat de leisteen komt uit Kimmeridge in Dorset, wat belangrijke vragen wekt over het belang en de betekenis van de behuizing.” Zodra alles geanalyseerd en opgeslagen is, zal de opgraving weer dichtgegooid worden.

Bron: BBC

Meer lezen