Archeologen hebben de mogelijk oudst bekende toilet in Vietnam aangetroffen.

Oudste toilet uit Vietnam geeft wetenschappers hoop

Archeologen hebben de mogelijk oudst bekende toilet in Vietnam aangetroffen. Archeologen hebben in een neolithisch dorp vermoedelijk het oudst bekende toilet in Vietnam ontdekt. Wetenschappers hopen hierdoor veel te leren over de oude culturen in het gebied.

Het toilet, dat 3.500 jaar oud is, kan volgens experts belangrijke aanwijzingen bevatten over de vroeg zuidoostelijke Aziatische cultuur. Archeologen vonden de oude latrine tijdens de opgraving van een neolithisch dorp in het zuiden van het land. Het werd aangetroffen in de door mensen opgeworpen heuvel genaamd ‘Rach Nui’.

Meer dan dertig uitwerpselen, afkomstig van mensen en honden, zijn bewaard gebleven. Deze bevatten vis en versplinterde dierlijke botjes. “Gedetailleerde analyse van deze resten zullen veel informatie opleveren over het dieet van zowel mensen als honden die leefden bij Rach Nui,” aldus Dr. Marc Oxenham van de Nationale Universiteit van Australië. “Ook zullen we meer leren over de parasieten waar zij mee dienden te leven.”

Het archeologische team hoopt dat de vondst meer aanwijzingen zal verschaffen over hoe de regio veranderde van een traditioneel jager-verzamelaarcultuur tot een boerengemeenschap. “Op sites in het zuiden van Vietnam vinden we vaak bewijs van de culturen in het landschap,” aldus Oxenham. “Omdat ze sedentair leefden en de grootte van de populatie steeg, lieten de bewoners tekens van hun bestaan achter in het landschap, zoals in dit geval de heuvel Rach Nui.”

Bron: SBS

Meer lezen

Landen