Oudste overblijfselen Kaspisch paard gevonden
Een team van archeologen heeft in Gohar Tappeh, noord-Iran, de oudste overblijfselen van het Kaspische Paard gevonden. Dat is de oudste paardensoort ter wereld.
De directeur van het archeologenteam, Ali Mahforuzi, kon het Kaspische Paard identificeren door zijn vorm en grootte. Het paard is een stuk kleiner dan andere paarden en is minder robuust gebouwd. Ook heeft het grote ogen, kleine oren en smalle spieren. Het is bijzonder snel en sterk. In het oude Iran werden de paarden gebruikt voor renwedstrijden en oorlogsvoering.
Men heeft lange tijd gedacht dat het dier was uitgestorven. Maar in 1965 vond de Amerikaanse Louise Firouz, de vrouw van een Iraanse aristocraat, de dieren in bergachtig gebied ten zuiden van de Kaspische Zee. Er leven nog maar weinig wilde Kaspische Paarden in Iran. Buiten het land zijn er ongeveer 1300 exemplaren te vinden in Westerse landen.
Het paard werd ontdekt op een begraafplaats uit de late Bronstijd en vroege IJzertijd, rond 3400 voor Christus. Het archeologenteam was bezig met zijn achtste onderzoek seizoen in Gohar Tappeh, een gebied van vijftig hectare in het oosten van de provincie Mazandaran. Gohar Tappeh is een van de belangrijkste archeologische plekken in Iran. Het oudste voorwerp dat er tot nu toe is gevonden komt uit de Neolithische Periode, 14.000 jaar geleden.
Bron: Archeology Daily