Credit: Courtesy of Prof. Craig Evans

Oudste kopie van een evangelie ooit teruggevonden in mummiemasker

In een mummiemasker is wellicht de oudste kopie van een evangelische tekst ooit teruggevonden. Een stuk van het evangelie van Marcus uit het jaar 90 is teruggevonden in een Egyptisch dodenmasker. Een Amerikaans team van archeologen werkt aan het terugvinden en analyseren van een grote hoeveelheid oude teksten, waaronder deze.

Dodenmaskers op linnen en papyrus

We kennen de gouden dodenmaskers die de farao’s mee kregen, maar ook de minder rijke Egyptenaren kregen een dodenmasker. Vaak was zo’n masker gemaakt van aan elkaar gelijmde lagen papyrus of linnen, waar het gezicht van de overledene op werd geschilderd. Om kosten te besparen werd daarbij vaak papyrus hergebruikt.

Evangelie van Marcus

De laatste jaren zijn wetenschappers steeds beter in staat om die verschillende lagen Oudegyptisch papier-maché los te maken zonder dat de inkt beschadigd raakt. Op die manier zijn al honderden oude teksten boven water gekomen. Één ervan is deze kopie van het evangelie van Marcus dat volgens de wetenschappers uit de eerste eeuw stamt. Het oudste tot nu toe bekende evangelie stamt uit de tweede eeuw.

Debat over het onderzoek

Veel is er echter nog niet over deze bijzondere vondst bekend. Een boek hierovermoet in de loop van 2015 uitkomen. Hoewel de bevindingen van de wetenschappers  eigenlijk nog onder embargo staan, is er informatie over het project naar de media gelekt. Dat heeft een fel debat onder wetenschappers ontketend. Om de teksten bloot te leggen moeten de dodenmaskers namelijk volledig uit elkaar gehaald worden. Volgens velen verdwijnt er dus een waardevol stukje Oudegyptisch erfgoed. Het onderzoeksteam wil er daarom nog niet te veel over kwijt.


Bron: http://www.livescience.com/49489-oldest-known-gospel-mummy-mask.html

Afbeelding: Credit: Courtesy of Prof. Craig Evans

Meer lezen

Tijdvakken

Landen